Дніпровська ГЕС: удар по енергетичній безпеці України

 Уряд готує нові податки — акцизи на пальне зростуть

 Борщовий набір б’є рекорди. Чому дорожчають овочі?

Війна, що триває в Україні, кидає виклики всім сферам діяльності. Енергетична безпека, ціни на продукти та пальне — ось далеко не повний перелік проблем, з якими стикалися співгромадяни минулого тижня.

У ніч проти 22 березня під ворожим ударом опинилася найбільша ГЕС в Україні — Дніпровська.

Гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота розповів про поточну ситуацію на станції.

За словами посадовця Україна втратила ще приблизно 20% регулюючих потужностей унаслідок російських ударів по ДніпроГЕС. Зараз неможливо точно сказати, коли станцію можна буде запустити.

Гендиректор Укргідроенерго стверджує, що тривають «певні випробування» обладнання. Ігор Сирота пояснив, що обладнання, яке не підлягає відновленню, потрібно замінити, а його виробляють на замовлення.

Поки що про те, яке устаткування підлягає заміні, точно сказати не можна. Очільник Укргідроенерго додав, що потрібен певний час, щоб дістатися до основного обладнання, яке опинилося під завалами.

Водночас посадовець наголосив, що загрози прориву дамби немає, оскільки вона не пошкоджена. Зауважимо, раніше в Міненерго повідомили, що енергетикам вдалося запустити в роботу частину обладнання на ДніпроГЕС, але електроенергію станція поки що не виробляє.

Як бачимо, підступна атака на Дніпровську ГЕС — це серйозний удар по енергетичній безпеці України, який потребує вжиття термінових заходів з боку влади та суспільства.
Уряд України схвалив законопроект, що передбачає підвищення акцизів на пальне. Таке рішення було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів.

Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

Своєю чергою інший народний депутат Олексій Гончаренко також підтвердив інформацію про підвищення акцизів на пальне.

Згідно із запропонованими змінами, акцизи на бензин будуть підвищені до 359 євро за 1000 літрів, на дизельне паливо — до 330 євро за 1000 літрів, а на скраплений газ — до 70 євро за 1000 літрів.

«Зростання цін відбуватиметься поступово, починаючи з липня 2024 року та до січня 2028 року», — повідомив Олексій Гончаренко.

Підвищення акцизів на пальне, ймовірно, призведе до зростання цін на бензин та інші види палива в Україні. Однак, за словами Гончаренка, це рішення необхідне для гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС.

За інформацією прес-служби Міністерства фінансів, ставки акцизного податку наблизяться до мінімального рівня, встановленого у Європейському Союзі.

«Перегляд акцизів обумовлений необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, що є актуальним у зв’язку з набуттям Україною статусу країни-кандидата на членство в ЄС», — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що впровадження положень законопроекту дозволить забезпечити додаткові надходження до держбюджету у другому півріччі 2024 року на 1,6 млрд гривень у середньому за місяць. З них 1,3 млрд гривень від акцизного податку та 292 млн гривень від податку на додану вартість.

«Це важливо для підтримки безпеки країни, адже всі власні надходження спрямовуються на сектор безпеки та оборони», — зазначили у Мінфіні.

Виходить, підвищення акцизів на пальне — це необхідний крок для гармонізації українського законодавства з європейським! Але на тлі зубожіння внаслідок війни, що триває, воно може мати негативні наслідки для економіки та добробуту громадян.

Тим часом Держслужба статистики опублікувала оновлені дані щодо середніх цін на споживчі товари і послуги за січень — лютий 2024 року до грудня 2023-го.

Порівняно з січнем тенденції особливо не змінилися.

Лідером зростання цін залишається картопля (+50% з початку року), яка у лютому продовжила дорожчати. За останні 4—5 місяців, із зменшенням запасів нового врожаю, картопля подорожчала більш ніж удвічі. Загалом з початку року овочі подорожчали на 22%, що обумовлюється сезонністю, скороченням пропозиції, дефіцитом овочесховищ, погіршенням логістики через війну тощо.

Тож співгромадян попередили про значне зростання цін на деякі продукти. Морква, картопля, яблука, буряк та багато іншого стрімко дорожчають.

Відомо, що навесні запаси цих овочів та фруктів у сховищах помітно зменшуються,  відповідно вартість зростає. Ситуація залишатиметься такою аж до нового врожаю, і це типово для України, — попереджають експерти.

Проте, наголошують фахівці, дещо вже зовсім скоро почне дешевшати. Вже за декілька тижнів у продажу будуть недорога редиска, огірки, помідори, свіжа зелень. Звісно, вони ще не будуть такими смачними та ароматними, як влітку, але допоможуть внести різноманітність у повсякденний раціон.

І хоч війна в Україні, як бачимо, створює багато проблем, українці не здаються. Згуртованість та спільні зусилля допоможуть подолати всі виклики та збудувати краще майбутнє.

Тримаймося!

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).