Від імені авторських колективів цих цінних наукових видань виступили заслужений працівник культури України, почесний краєзнавець України Геннадій Гулько та відомий український археолог, дослідник праісторії Волині, заслужений працівник освіти України, кандидат історичних наук, лауреат Премії імені Олександра Цинкаловського Григорій Охріменко. Високу оцінку працям дослідників волинської старовини дали професор, доктор історичних наук, засновник волинської археологічної школи Михайло Кучинко та доктор історичних наук, професор ВНУ імені Лесі Українки, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Анатолій Шваб.

Промовці зазначили, що дослідження глибоких коренів нашої минувшини сьогодні як ніколи актуальні, оскільки російські загарбники не лише руйнують наші міста і села, вбивають людей, а й хочуть привласнити нашу історію.

Знахідки авторів свідчать, що в той час, коли в нас уже рівень культури був на надзвичайно високому рівні, болотами, де нині москва, ще блукали дикі звірі і про жодні високомистецькі твори на тих територіях мови не може бути.

Обидва видання, які окрім надзвичайно цікавого фактажного наповнення, прекрасно поліграфічно оформлені, вже введені в науковий обіг. Знаково, що на презентації були присутні студенти-історики Волинського національного університету, яким і належить у майбутньому досліджувати місцеву старовину і примножувати спадщину сучасних археологів.

Волинська область.

Фото автора.