Голова Національних зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що в ньому бере участь делегація Національних зборів Французької Республіки на чолі з Головою Національних зборів Яель Брон-Піве.

«Від імені Верховної Ради України хочу висловити слова глибокої вдячності народу Франції, французькому парламенту, уряду і вам особисто за те, що продовжуєте привертати увагу світової спільноти до злочинної збройної агресії Росії проти нашої держави», — зазначив голова парламенту, підкресливши, що саме Франція однією з перших надала Україні боєприпаси зразка НАТО, створила коаліцію артилерії, коаліцію з постачання далекобійних ракет та авіабомб, стала ініціатором танкової коаліції, підтримувала формування коаліції літаків, будувала і будує для України корвети та катери. Крім того, наголосив Голова Верховної Ради, Франція стала першою державою, яка направила спеціалістів для розслідування і документування на деокупованих територіях України воєнних злочинів, які скоєні Росією, консолідувала та розширила невідкладну міжнародну допомогу для підтримки критичної інфраструктури України, заморозила майже 22,8 мільярда євро російських активів та працює над використанням їх на користь України, змогла переконати інші країни і допомогти з наданням Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

«Французький парламент є справжнім прикладом підтримки українського народу для парламентів інших країн. Україна ніколи не забуде ту підтримку і допомогу, яку ваша держава надає у боротьбі з російською агресією», — сказав Руслан Стефанчук та запросив Яель Брон-Піве до слова.

Підтвердивши непохитну підтримку України з боку Франції, Голова Національних зборів Французької Республіки нагадала, що наші зв’язки сягають часів Анни Київської, доньки князя Ярослава Мудрого, дружини короля Франції Генріха І, отже, майже тисячу років, щоб зрештою стати міцною дружбою між двома суверенними народами, які зробили вибір на користь плюралізму і верховенства права. «Без сумніву, саме цей вибір, саме це прагнення демократії остаточно роздратувало господаря кремля. Вибори, які він нещодавно провів, не надурять нікого, як і референдуми під примусом, які він організував у Криму, потім на Донбасі. Його вдавана демократія без вільної преси, без живих опонентів, лише доводить його презирство до прав людини та основоположних гарантій, яким ми так палко віддані», — зазначила Яель Брон-Піве, наголосивши, що ця війна ще більше згуртувала європейців, які усвідомили, що повинні докласти зусиль для гарантування колективної безпеки.

«Оборона Європи на сьогодні вже не є табу, а Франція — постійний член Ради безпеки ООН — значно збільшила свій бюджет у цій сфері», — підкреслила вона, додавши, у 2022-23 роках на двосторонній основі або через Європейський фонд миру Франція надала Україні понад 3,8 мільярда євро у вигляді військової техніки та навчань, а також економічну та фінансову допомогу.

«У цьому контексті я з гордістю можу сказати, що Національні збори Франції від самого початку мого головування не стояли осторонь. 12 березня цього року мені випала честь головувати на засіданні, під час якого французькі депутати схвалили переважною більшістю Угоду про співпрацю у сфері безпеки з Україною», — сказала Яель Брон-Піве, додавши, що Національні збори також засудили Голодомор як злочин геноциду.

За її словами, встановлювати прямі зв’язки між нашими парламентами, їхніми відповідними органами, зберігати постійний контакт на рівні наших комітетів і груп дружби — це означає зміцнювати зв’язки, вибудовувати нові мости між нашими націями, аж ніяк не послаблюючи виконавчу владу наших країн, оскільки наші цілі є однаковими — гарантувати дотримання міжнародного права, відновити територіальну цілісність України та покарати воєнних злочинців.

«Ще у ХVІІІ столітті Вольтер гучно заявляв: Україна завжди прагнула бути вільною. Він вітав тоді величну постать Мазепи, а також його народ, який, за його словами, був надміру закоханий у найбажаніше із багатств — свободу. Втілення цього незламного прагнення жити вільно, постать Мазепи надихнула також Віктора Гюго на велику поему, з якої я процитую лише одну строфу, але ж наскільки пророчу: «Його дика велич народиться із його мук», — сказала Голова Національних зборів Французької Республіки, додавши, що ніколи не забуде те, що побачила у Чернігові, під час першої поїздки до України. «Пройшовши через усі ці трагедії, Україна з кривавими ранами здобула повагу світу. Я бачу це, коли мандрую планетою — всюди, де живе демократія, де процвітає свобода, на знак підтримки майорять українські прапори», — сказала вона, зауваживши, що блакить і золото українського прапора також є кольорами всього Європейського Союзу, який надав Україні статус країни-кандидата на членство. «На шляху до повного членства у Європейському Союзі Україна може розраховувати на допомогу та підтримку Франції, яка з моменту головування в Раді ЄС у 2022 році не шкодувала на це своїх зусиль», — запевнила Голова Національних зборів Французької Республіки, висловивши своє захоплення спроможністю України битися одночасно на двох фронтах: військовому та реформуючи країну.

«Навіть у важкій ситуації, в якій ви перебуваєте, необхідно зберігати цілісність ваших демократичних і парламентських інституцій. Спроможність українських політичних сил брати участь у насиченому суспільному житті, зберігаючи при цьому здатність зібратися разом саме тут заради вищих інтересів Батьківщини, коли це необхідно, це і є справжній скарб», — переконана вона.

Яель Брон-Піве також підкреслила, що Франція голосом свого Президента Еммануеля Макрона закликала зробити стрибок у підтримці України. «У цьому весь сенс заяв Президента Еммануеля Макрона, росія, яка не поважає жодних правил, мусить знати, що ми не встановлюємо апріорі обмежень для наших зобов’язань і немає апріорі виключень з того, що може виявитись необхідним для підтримки вас у захисті вашої країни та загальнолюдських цінностей, за які воюють ваші солдати», — сказала вона, висловивши переконання, що настане день, коли мирна Україна відновить свої законні кордони та вже не буде фронтом, а буде «східними воротами» Європейського Союзу.

«Сьогодні я маю велику честь виступати перед вами у Верховній Раді України. А вже за кілька днів у Франції та у світі я буду глашатаєм страждань, потреб і легітимних прагнень українського народу. Ви можете розраховувати на мене, на нас, як можете розраховувати на Францію та Європу. Слава Україні», — запевнила насамкінець Голова Національних зборів Французької Республіки.

Після відновлення пленарного засідання, яке переривалося у зв’язку з оголошеною тривогою, народні депутати розглянули та відхилили дві блокуючі постанови: про скасування рішення Верховної Ради України від 21.03.2024 про прийняття в другому читанні та в цілому законопроекту про внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб» (№ 9667-1-П) та про скасування рішення Верховної Ради України від 21.03.2024 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (№ 10313 П1).


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.