У Донецьку презентували «Івана Силу» за участю постановочної групи та виконавців головних ролей.

Особливої атмосфери зустрічі надавало те, що на малій батьківщині виконавця головної ролі — легендарного українського богатиря Дмитра Халаджі — в кінотеатрі зібралися його родичі, друзі, земляки зі Старобешівського району. Про фільм, ідею та враження від зйомок розповів режисер Віктор Андрієнко.

— Картина не лише відтворює деякі сторінки з життя найсильнішої людини планети ХХ століття Івана Фірцака. Завдяки участі у ній видатних атлетів сучасності — Дмитра Халаджі, Василя Вірастюка, Володимира Свистунова, Сергія Конюшка, Сергія Шмигори та інших, — нам вдалося художньо поєднати час і простір. Саме у цих вимірах існують наші персонажі: їх поєднує ціле століття. Ми свідомо вийшли за межі життєвої історії головного героя — адже Іван Фірцак, Дмитро Халаджі та Василь Вірастюк для будь-якої молодої людини можуть стати прикладом того, як ставити собі мету і досягати її, розраховуючи тільки на власні сили. Працювати з такими кремезними та мужніми чоловіками виявилося просто і весело. Насправді це — прекрасні та чутливі люди.

Подвійно важливою ця прем’єра стала для Дмитра Халаджі. Дебютувати у кіно, та ще й перед дітьми, — завдання не з легких, навіть для такого велетня.

— Про Івана Фірцака, якого я зіграв у стрічці, знаю давно, — зізнався Дмитро. — На жаль, нині це ім’я незаслужено забуте. В кіно сподобалося зніматися. Допомагало те, що у мене є досвід виступів перед великою аудиторією. Фактично треба було грати самого себе, тобто циркового атлета. Це кіно каскадерське, тож доводилося працювати, як і в цирку: всі силові трюки, які там є, зняті без будь-якої підстраховки і монтажу. Наживо. У зйомках були задіяні багато українських каскадерів і спортсменів — чемпіонів світу з силового атлетизму та пауерліфтингу. У фільмі все по-справжньому! Наприклад, якщо в цирку мене за чотири виступи автомобіль переїжджає чотири рази, то перш ніж відзнято потрібний дубль, — усі п’ятнадцять.

Головна мета фільму — духовне та патріотичне виховання молоді. Чомусь у нас так виходить, що найчастіше звертаємо увагу на чужих героїв, тоді як прикладів для юного покоління в історії нашої країни — безліч.

— Немає нічого кращого для молоді, аніж гарний і правильний приклад. Герой, на якого хотілося б рівнятися. І ще краще, якщо цей герой цілком реальний — такий, як Іван Сила, — а не вигаданий закордонний бетмен чи супермен, — додає Василь Вірастюк.

Після перегляду стрічки школярі завзято сперечалися: хто перший братиме автограф у екранного героя. А в захоплених поглядах малих на Дмитра читалося: «О, який ти класний! Я хочу бути схожим на тебе, коли виросту!» Дітей вразило те, що українські супергерої можуть бути у сто разів крутіші і реальніші від американських.

— Найбільше запам’яталася фраза, з якою йшов по життю Іван: «Правда завжди переможе». Хочу, щоб і в моєму житті це завжди стояло на першому плані. Я керуватимуся цим правилом, — упевнено заявляє Вадим, учень шостого класу.

Донецька область.

На знімку: Дмитра Халаджі (праворуч) приїхали привітати земляки зі Старобешівського району.

Фото Ліни Кущ.

ЦІкавІ факти

Значну частину фільму знімали на базі київського цирку шапіто «Арт-флай», у зйомках зайняті і всі актори цього цирку.

До участі у масових сценах залучено понад 4 тисячі осіб — і професійних акторів, і звичайних мешканців.

В роботі був задіяний племінник Івана Фірцака, український художник Борис Фірцак, який допомагав створити аутентичний колорит у кадрі.

ДовІдка

«Іван Сила» — повнометражний пригодницький фільм, створений за стовідсоткового державного фінансування на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Прототипом головного героя став цирковий український силач Іван Фірцак, якого в 1928 році визнали найсильнішою людиною планети. На піку своєї кар’єри він припинив виступати за кордоном і повернувся на Батьківщину. Стрічка відтворює окремі сторінки життя молодого Івана, який гідно пройшов через серйозні випробування, змужнів і став непереможним велетом сили і духу.