Перша дружина Андрія Тарковського Ірма Рауш передала майбутньому музею «Дім Тарковських» у Москві сімейний архів. Серед матеріалів — фотографії, листи, документи, автографи Андрія та Арсенія Тарковських. Можливо, частина переданого має стосунок до українського періоду життя останнього. 

У Єлисаветграді Арсеній Тарковський відбувся як поет. Дуже любив рідне місто і мріяв коли-небудь привезти сюди своїх дітей, але не вийшло. Місто, в якому минула юність поета, в якому він зустрів своє перше кохання, музу кращих ліричних віршів — Марію Фальц, він пізніше не раз згадував у поезіях і листах. Востаннє Арсеній Тарковський приїздив до Кіровограда у 1955 році й попросив, щоб його відвезли на хутір Надія, що під Кіровоградом.

Сюди приїздять родичі і друзі родини Тарковських. У рік столітнього ювілею поета тут побувала його дочка Марина Тарковська, а з нею — актриса Маргарита Терехова і режисер Володимир Амирханян. Припускають, що Андрій Тарковський неофіційно також бував на хуторі Надія.

Як повідомляють російські ЗМІ, після систематизації матеріали можна буде побачити на спеціальній виставці в Бібліотеці кіномистецтва імені Сергія Ейзенштейна. А поки що відтворюють зруйнований 2004 року будинок у Замоскворіччі, де жили Тарковські й де згодом буде музей. 

Кіровоград. 

На знімку: поет Арсеній Тарковський.

Фото надано автором. 

Трохи ІсторІЇ

В Кіровограді (тоді — Єлисаветград) в 1907-му народився і прожив на Україні до 1925 року Арсеній Тарковський, поет і перекладач, батько відомого режисера Андрія Тарковського. На початку 1920-х років Арсеній Тарковський подорожував Україною і Кримом, заробляючи ремеслами. У 1922-му закінчив Єлисаветградську трудову школу, вступив до профтехнічної. У 1925 році Тарковський потрапив на Вищі літературні курси при Всеросійському союзі поетів у Москві. Там познайомився зі своєю першою дружиною Марією Вишняковою. Саме в цьому шлюбі народився Андрій Тарковський.

ФАКТ

Хутір Надія — посаг, що принесла Івану Карповичу Тобілевичу Надія Карлівна Тарковська, рідна тітка Арсенія по батькові та двоюрідна бабця кінорежисера Андрія Тарковського. Коли Іван та Надія одружилися у 1869 році, батько Карл Тарковський дав молодим у придане двісті десятин землі. На ній і виник хутір Надія — «українські Афіни», «театральна столиця України». Тут жили знамениті брати Тобілевичі, Марія Заньковецька... В одному листі 1972 року Арсеній Тарковський писав: «...Як мені хочеться на Україну, до Києва та до мого Кіровограда, — я поїхав би на батьківщину за сльозами, більше мені в моє місто їхати ні за чим. Та хіба ще за дитинством, яке так потрібно на старість. Мабуть, у моєму віці впадають у дитинство за велінням серця. Тож коли я і впаду в нього, не дивуйтеся — є не тільки Простір — Батьківщина, є ще й Час — Батьківщина».