Фондом «З країни в Україну» презентовано комплексний проект «Відкрий Україну», націлений на пробудження в молодому поколінні любові до культури рідного краю.

Як пояснюють організатори, головний спосіб вирішення проблем на сході — це «робота з першопричинами». За останній рік волонтерство в Україні стало нормою. Важко знайти людину, яка б не допомагала бійцям та переселенцям грішми, теплим одягом та бронежилетами. Це дуже важлива справа, але вона не вирішує ключового питання.

«Є люди, які вкладають гроші у війну. Вони купують приціли, зброю, прилади нічного бачення. Є люди, які вкладаються у життя на війні. Вони знаходять спальники, бронежилети, теплий одяг. А є люди, які втілюють непопулярні проекти, які, здавалося б, «геть не на часі». Ці люди їздять з концертами по військових частинах, влаштовують кінопокази чи фестивалі на сході. До таких людей належимо ми», — зазначає Денис Блощинський, член правління Фонду «З країни в Україну».

«Ідея створення проекту «Відкрий Україну» зародилася тоді, коли ми, перебуваючи з іншими ініціативами в Донецькій та Луганській областях, зрозуміли, що жителі тих міст майже нічого не знають про українську культуру. З письменників — Шевченко, Франко, іноді — Леся Українка. З народних танців — гопак. Коли ми попросили назвати пару-трійку українських народних пісень — 90% називали російські, щиро вважаючи їх «своїми», — розповідає Денис.

Завдання проекту — створити програму, яка протягом 5 місяців дасть можливість молоді спробувати нові для неї галузі та реалізуватися в них під проводом менторів, встановивши при цьому глибший зв’язок з країною, де вони живуть. Програма складатиметься з чотирьох основних частин: електронна навчальна база, онлайн-спілкування учасників на форумах, лекції у містах та практичні заняття. Весь процес буде розбитий на 6 послідовних етапів за основними напрямами: музика, хореографія, відео/кінематограф, фото/образотворче мистецтво, література та мода. Триватиме кожна частина близько трьох тижнів. Наприкінці учасники отримають сертифікат, завірений спеціалістом.

Фіналом курсу стане виставка робіт «студентів», яка стосуватиметься України: певних аспектів соціального життя чи, власне, національної ідентичності. За результатами голосування буде визначено переможців проекту, які отримають змогу поїхати до Європи на один з великих арт-фестивалів.

Зі своєю ініціативою учасники фонду відвідають 10 міст сходу — Краматорськ, Слов’янськ, Артемівськ, Дружківку, Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, Волноваху, Червоноармійськ та Костянтинівку. За тиждень буде презентовано інтерактивну мультимедійну програму, присвячену одному або другому курсу проекту.

Старт проекту планується на 16 лютого 2015 року.