Творчий вечір заслуженого артиста України Олександра Шиманського на честь 30-річчя його творчої діяльності відбувся у Хмельницькому, в тутешньому обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Старицького. З цієї нагоди глядачам показали балетну постановку «Планета кохання».

У давніх греків був міф про Пігмаліона — великого художника, який створив ідеальну статую, таку гарну, що майстер сам у неї закохався. Очевидно, цей міф ліг в основу композиції «Скульптор» (виконавці — Наталя Булацена та Андрій Нетяга) з балету «Планета кохання» в постановці Олександра Шиманського. Можна припустити, що той міф відіграє визначальну роль у житті і самого балетмейстера — віддано закоханого в свою творчість.

Поступово він створював свою балетну трупу. Збирав кращих артистів, де лиш знаходив: від простого слюсаря до випускниць з інших ансамблів. Далі відшліфовував постійними тренажами в суворій дисципліні. Щоб у найкращому вигляді випустити на сцену і отримати визнання публіки.

Щоразу, коли на сцені хмельницького театру іде балет, поставлений О. Шиманським, в залі обов’язково аншлаг. Утім, це не самоціль балетмейстера. Варто з ним поспілкуватися кілька хвилин, щоб зрозуміти, скільки радості приносить йому сам процес творення танцю. На кожен тренаж, кожну репетицію він іде як на свято. Кожен урок — новий і унікальний.

Артистичність натури Олександра Шиманського зумовила особливе сприйняття реальності. Тонке відчуття дійсності, яку хореограф завжди пропускає крізь себе, гармонійно виливається в танці. Та лише повне взаєморозуміння постановника та його трупи дає відчуття завершеності композиції.

За 30 літ роботи балетмейстером у хмельницькому театрі через його руки пройшло не одне покоління. Специфіка професії артиста балету в тому, що досить рано настає так званий заслужений відпочинок. А з деякими артистами, як-от з Мариною Киреєвою та Віктором Катеринчуком, довелось попрощатись назавжди. Спостерігаючи, з яким теплом згадує Олександр Шиманський про колег, які вже пішли з життя, розумієш: їхнє місце в серці балетмейстера не займе ніхто.

Хмельницький — чи не єдине місто, де в репертуарі музично-драматичного театру йдуть балетні постановки — як самостійні оригінальні твори. Основна заслуга в цьому балетмейстера-постановника. Його найближчі плани — балет «Есмеральда» за романом В. Гюго «Собор Паризької Богоматері».

Робота—любов—творчість — ось основні складові діяльності Олександра Шиманського. Можете переставити їх місцями, результат від того не зміниться. Майстер створив свій балет настільки ідеальним, що це мистецтво стало не лише його найвірнішим коханням, а навіть другим життям.

 

Хмельницький.