В Одесі, Санкт-Петербурзі та Кронштадті (Росія) відбулися урочистості, присвячені сторіччю від дня народження легендарного підводника, Героя Радянського Союзу, командира підводного човна C-13 Балтійського флоту Олександра Маринеско.

На стелі Героїв Радянського Союзу на Театральній площі в Одесі з’явилося прізвище капітана 3-го рангу Маринеско, відбулося покладання вінків до пам’ятника Героєві, по вулицях міста врочистим маршем пройшли курсанти морехідного училища його імені. А ветеранам підводного флоту були вручені медалі імені відомого героя-підводника.

У Кронштадті на Алеї Слави героїв-підводників, де встановлено пам’ятник Олександрові Маринеско, особовий склад з’єднання підводних сил Балтійського флоту віддав данину пам’яті командирові героїчного підводного човна C-13 та його екіпажу. Саме в Кронштадті живе останній з тих, хто залишився живий, член екіпажу C-13 Олексій Астахов, який у 1945 році був наймолодшим матросом екіпажу. На жаль, через стан здоров’я він не зміг стати до лав моряків-підводників, але передав офіцерам і матросам з’єднання підводних човнів слова подяки за добру пам’ять про командира й екіпаж C-13, а також за допомогу і підтримку, що сучасні підводники надають ветеранам.

Урочисті заходи, присвячені сторіччю від дня народження Олександра Маринеско, відбулися також і в Центральному Військово-морському музеї Міноборони Російської Федерації. У них узяла участь дочка підводника Тетяна Маринеско. В експозиції музею з’явився новий експонат — погруддя Олександра Маринеско роботи скульптора Михайла Яковлєва.

А в Кіровському районі Санкт-Петербурга, на місці майбутнього пам’ятника Олександрові Маринеско, відбувся врочистий мітинг, присвячений закладенню пам’ятного каменя із гранітною плитою. Пам’ятник героєві-підводникові, схвалений містобудівною радою Петербурга, над яким уже працює декан скульптурного факультету Санкт-Петербурзької академії мистецтв Іван Корнєєв, являє собою фігуру з чорного граніту, його буде відкрито до Дня Військово-морського флоту.

Одеса.