Коли в жовтні 2010 року на сесії Одеської обласної ради обговорювали питання про створення комунального підприємства «Одеська обласна енергозберігаюча компанія», скептиків було більше, ніж оптимістів. Аргументи перших зводилися здебільшого до того, що сьогодні, у століття космічних технологій і суцільної електрифікації, створювати підприємство, котре опікуватиметься проблемами пошуку нових рішень старих житлово-комунальних проблем, видається мало не анахронізмом. Бентежив депутатів і вік кандидата в керівники нового комунального підприємства — Сергію Лейвикову тільки-но виповнилося 24 роки. Депутатські дебати завершилися, скажемо так, успішно — підприємство створили, директора затвердили.

Сьогодні в Одеській області комунальне підприємство стало центром впровадження в життя енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел харчування. 

Нині в регіоні реалізують понад 100 (!) проектів з енерго-збереження.

Минулий опалювальний сезон сміливо можна назвати роком переходу на місцеві види палива, котрі, в буквальному значенні слова, валяються під ногами. Приклади? Цілком достатньо. Центральна районна лікарня в місті Арциз усю зиму пропрацювала на біопаливі. За ціни вугілля у 1800 гривень тонна біопалива коштувала 1200 гривень. Соняшникова лузга стала в Арцизькому районі рятувальним колом нинішньої зими.

Вугілля, що його закуповувала райлікарня за тендером, приходило з Донбасу, невисокої якості, й завдавало медикам лише проблеми: тепла потрібної температури в палатах не було. Про гарячу воду доводилося тільки мріяти.

Сьогодні все інакше. Змінилася, якщо так можна висловитися, філософія опалення — центральна райлікарня закуповує в партнерів не кількість палива, а гігакалорії тепла. Їх виробляє у своїй котельні підрядник, для якого виробництво тепла з використанням біопалива перетворилося на прибутковий бізнес.

Комунальне підприємство на чолі із Сергієм Лейвиковим узяло на себе роль координатора проекту із впровадження нової технології опалення. Виготовити гранули (пелети) із соняшникової лузги, соломи, інших видів біопалива особливих труднощів не становить — спеціальні формувальні машини вирішують це питання гладесенько-рівнесенько. 

Але пелети, як з’ясувалося, не в кожній печі дадуть потрібну температуру й очікуваний ефект. Спалювати таке паливо у звичайних пічках не можна. 

Та-таки соняшникова лузга має низьку температуру плавлення золи, а застигла зола моментально виводить із ладу звичайні топкові вироби, призначені для деревини або вугілля. Потрібно монтувати спеціальні котли. Підприємці були впевнені, що їх в Україні не виробляють, а лідером із виготовлення таких котлів є Данія. І підприємці, що ризикнули в організації альтернативного опалення, отримали абсолютно надійну і кваліфіковану допомогу, насамперед інформаційну, від комунального підприємства.

Найважче у впровадженні енергозберігаючих технологій виявилося зламати стереотипи недовіри сільських підприємців до нового напряму в бізнесі. Сьогодні це зроблено. У Білгород-Дністровському районі, приміром, на біопаливо перейшли одразу п’ять котелень — у школах сіл Руськоіванівка, Черкеси, Долинівка, Монаши, Випасне. Це невеликі котельні сумарною потужністю 1 МВт, які як паливо використовують пелети з дерева, лузги, соломи.

А ось у селі Голиця Болградського району фахівці комунального підприємства «Одеська обласна енергозберігаюча компанія» запропонували селянам використовувати інший варіант енергозберігаючих технологій — електричну теплоакумуляційну технологію. У нічний час за найнижчим тарифом нагрівається теплоносій, теплової віддачі якого вистачає на весь день роботи сільської школи.

Енергозберігаючі технології в Одеській області насамперед стали впроваджувати в житлово-комунальному господарстві. Основа успіху тут — партнерське співробітництво держави (бюджетні кошти) і комерційного сектору економіки.

Установка перших 20 сучасних котелень — це перший пілотний проект, реалізований у рамках такого співробітництва. Переваги його для місцевих бюджетів у тому, що знижено фінансове навантаження і зменшено витрати на опалення. Але найголовніше — у навчальних класах, у лікарняних палатах стало вперше за багато років по-справжньому тепло

 

Одеська область.