Уведення стандартів енергозбереження — це один із пріоритетних напрямів розвитку Кіровоградщини. Цьогоріч якраз за результатами впровадження енергозберігаючих технологій тут оцінюватимуть роботу кожного з керівників території. Саме про необхідність переведення всіх соціальних установ області на альтернативні види палива йшлося під час останнього засідання кіровоградської регіональної ради.

Сьогодні на території Кіровоградщині діють два заводи та кілька ліній із виробництва пілетів, що продукують альтернативне дешеве паливо. Після того, як Кіровоградський обласний онкодиспансер, що перейшов від обігріву приміщення газом на застосування тріски, за рік зекономив близько мільйона гривень, уже ні в кого не виникає сумнівів стосовно необхідності заміни дорогого нині газу на його аналоги.
У питанні енерго-
ефективності потрібно використовувати всі наявні можливості. На цьому наголошує голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін, кажучи про активне залучення коштів не лише внутрішніх інвесторів, а й міжнародних фондів. А з початку року з Кіровоградщини ще не надійшло жодної заявки на фінансування програм з енергоощадності до Північної екологічної фінансової корпорації, що має свого представника в Кіровограді. У програмах з енергоефективності, які фінансує Європейська комісія в рамках ініціативи «Угода мерів», кіровоградські міста також не задіяні, — тож міським головам є про що думати стосовно заміни дорогих джерел енергії на дешевші. Громадський офіс, що діє в обласному центрі, вже готовий надати будь-яку допомогу в цьому плані.
Під час обговорення вималювався такий імовірний варіант співпраці на місцях: якщо громада готова вкладати частину власних коштів, а другу частину залучатимете з фондів, то третю керівництво області береться відшукати в обласному чи державному бюджетах.
 
Кіровоградська область.