Природний газ, сланцевий газ та метан — до цих енергетичних ресурсів, які містяться в надрах на території Донеччини, сьогодні прикута увага одразу кількох підприємств та компаній. Зокрема, енергетична компанія «Shell» наприкінці минулого року заявляла про наміри видобувати газ на майданчику «Юзівський», на кордоні із Харківською областю. Обговорювати перспективи до шахтарської столиці прилітав навіть голова компанії в Україні Патрік Ван Дале.

«Майданчик «Юзівський» має потенційні ресурси газу, складного для видобутку, — розповів бізнесмен. — Наша компанія винесла пропозицію на розгляд українського уряду. Ідея в тому, що цей майданчик буде виставлено на відкритий тендер, щоб знайти інвестора на розробку цієї ділянки у форматі угоди про розділ продукції».

На думку Патріка Ван Дале, реалізація ідеї фундаментально змінить усю структуру видобутку українського газу: «Нині в Україні розглядають достатньо велику кількість аналогічних проектів, і ми поінформували ваш уряд, що якщо всі ці проекти будуть успішні, видобуток українського газу може подвоїтися. Але спочатку потрібно переконатися, чи є там газ узагалі і чи економічно вигідно його розробляти».

В області очікують створення 3 тисяч нових робочих місць. Однак про конкретні терміни розробки Юзівського родовища ніхто не береться говорити. Генеральний директор державного регіонального геологічного підприємства «Донецькгеологія» Микола Жикаляк у розмові з кореспондентом «Голосу України» зазначив, що реалізація таких проектів — справа не одного року. А тому на швидкі прибутки очікувати не варто.

Імовірний обсяг покладів та видобутку газу в компанії «Shell» не розголошують. Активність, з якою іноземні партнери намагаються навести мости з місцевою владою, зрозуміла: підприємцям доведеться узгоджувати клопотання про використання надр в обласній раді. У вересні минулого року облрада вже узгодила такі клопотання ТОВ «Надраінвест» (Україна) для геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки з подальшим видобутком нафти і газу.

Ложку дьогтю до оптимістичного сценарію додає історія ТОВ «ТНК-ВР Розвідка та видобування Україна» — дочірньої компанії російсько-британської групи «ТНК-ВР». У 2010-му керівники компанії та області врочисто підписали угоду про геологорозвідку та наступну промислову розробку покладів сланцевого газу. І навіть замовили роботи в геологів на потенційно газоносних ділянках: попередньо йшлося про території, які прилягають до Артемівська, Горлівки, Єнакієвого, Костянтинівки та Красного Лиману. Сусіди обіцяли інвестувати в проект 1,5 мільярда доларів. Але за кілька місяців прихильність до інвесторів з боку керівництва області чомусь зникла: обласна рада так і не узгодила документи, необхідні для початку робіт. Проект було згорнуто, а до згаданих територій тепер виявляють цікавість інші бізнесмени.

Про зацікавленість у покладах нафти та газу на території Донеччини вже заявила низка вітчизняних підприємств, у тому числі ДТЕК та шахта імені Засядька. Крім того, варто враховувати і заяви іноземних компаній, які виявляли наміри видобувати сланцевий газ у Східній Україні. Фактично на кожен перспективний майданчик сьогодні є по два-три претенденти. Тож незабаром обличчя сільськогосподарських районів на півночі області може кардинально змінитися. Хоча деякі аналітики припускають, що теперішня зацікавленість проектами з боку окремих іноземних фірм диктується не так готовністю та здатністю видобувати газ, як бажанням захопити перспективні ділянки й не допустити туди конкурентів.

 

Донецька область.