За багатьма соціально-економічними показниками Запорізька область далеко не серед кращих. Хронічна заборгованість із виплати зарплат, за спожитий газ, високий рівень безробіття, відсутність водогонів у сотнях сіл, центрального опалення у селищних багатоповерхівках... Перелік проблем можна продовжувати. Місцева влада намагається їх вирішувати. І дещо вдається зробити. Однак заважають невигубна корупція та чвари серед високопосадовців. Скандали у лавах «регіоналів», протистояння у владних колах на Запоріжжі завдали серйозного удару по авторитету Партії регіонів, який ще донедавна був у цих краях непохитним.

«Битва» на берегах Дніпра закінчилась?

Запорізький район — особливий. Тут мешкає чи не вся еліта області — політична й бізнесова. Землі, розташовані навколо обласного центру, на мальовничих берегах Дніпра, коштують недешево і з року в рік дорожчають. Район за кількістю ошатних особняків, усіляких «vіp-хатинок» не має рівних. Деякими ділянками володіють люди, «прописані» зовсім в інших областях. Що ж, закон цього не забороняє. Незрозуміло інше: з яких міркувань місцева влада виділила землю саме їм, а не іншим?

Причиною, через яку навесні цього року загострилися стосунки між райрадою та райдержадміністрацією, стали саме розбіжності у вирішенні земельних питань. Звинувативши голову РДА Сергія Бойченка у неефективному використанні землі, депутати райради на своїй сесії висловили йому недовіру та повідомили про своє рішення у високі київські кабінети. У відповідь рада обласної організації Партії регіонів, очолювана Борисом Петровим (на той час він був і головою облдержадміністрації), прийняла рішення про виключення зі своїх лав керівника Запорізької районної парторганізації Тетяни Синенької та голови райради Івана Гоменюка «за грубі порушення статуту, заподіяння шкоди репутації партії та невиконання її рішень». Однак позбавлені партійних квитків вищестоячою партінстанцією майже одразу одержали їх знову — через первинні парторганізації. Після цього відбулася ще одна сесія Запорізької райради, на якій Сергієві Бойченку вдруге висловили недовіру.

У кінці червня надійшло повідомлення про те, що Президент України підписав розпорядження про його звільнення з посади. Виконуючим обов’язки голови Запорізької РДА став Олександр Підмогильний, який до цього працював його заступником. Проте депутати райради майже одноголосно (36 з 37) висунули на посаду голови Запорізької РДА «свою» людину — депутата облради Володимира Черленюха, кандидатура якого аж ніяк не влаштовувала Бориса Петрова. Невдовзі Володимира Черленюха за ті ж «грубі порушення» виключили з Партії регіонів.

На цьому конфлікт між двома гілками районної влади не вщух, а навпаки... В Інтернеті раптом з’явився аудіозапис розмови двох чоловіків, голос одного з яких був схожим на голос Олександра Підмогильного. Під час розмови співбесідники обговорювали певні схеми особистого збагачення, в реалізації яких нібито бере участь обласне керівництво. Депутати Запорізької райради миттєво відреагували на цей запис, звернувшись до Президента з вимогою звільнити з посади очільника області, хоча походження запису та його автентичність ніхто не перевіряв.

Відреагувала й Запорізька обласна організація Партії регіонів. Її прес-служба оприлюднила заяву, в якій, зокрема, було сказано: «...відбулася сесія Запорізької районної ради, основним предметом розгляду якої було обговорення сфабрикованих аудіозаписів виконуючого обов’язки голови райдержадміністрації О. Підмогильного. Фальшивки стали для І. Гоменюка та компанії підставою для нападок на представника державної влади... Мета І. Гоменюка та компанії — зберегти власну безмежну владу на території, змусивши О. Підмогильного піти з посади... Варто зазначити, що О. Підмогильний — уже п’ятий керівник райдержадміністрації, який потрапив у розряд неугодних І. Гуменюку».

Нещодавно в керівництві облдержадміністрації сталися зміни — замість Бориса Петрова її очолив народний депутат Олександр Пеклушенко. Про те, чи сприятиме це призначення досягненню порозуміння між двома гілками влади в Запорізькому районі, поки що говорити зарано...

Шторми в міськраді

Щоб дати читачеві повнішу інформацію про сьогоднішній стан справ у Запорізькій міськраді, мабуть, варто почати з витоків.... Торік, незадовго до місцевих виборів, міський голова Євген Карташов раптом подав у відставку. Слідом за ним — і секретар міськради. Цю посаду зайняв відомий місцевий бізнесмен і політик Володимир Кальцев, який став виконувати також обов’язки міського голови. До речі, Володимир Кальцев уже неодноразово балотувався в головні «начальники» Запоріжжя, та щоразу не досягав мети. Програв він і цього разу — на виборах міського голови переміг не «регіонал» Олександр Сін. Кальцев залишився у кріслі секретаря...

Тепер про те, що відбувається в міськраді нині. Певно, не варто переповідати чутки та плітки, які сьогодні «гуляють» в обласному центрі з приводу протистояння між Олександром Сіном та Володимиром Кальцевим. Краще зупинитися на фактах. Ось один із них. Нещодавно прокуратура винесла 40 протестів щодо порушень чинного законодавства під час виділення земельних ділянок, через що, як вважає міський голова, постраждали інтереси громади, а бюджет Запоріжжя недоодержав значні кошти. Частину «спірних» землевідводів дехто прямо чи опосередковано пов’язує з ім’ям Володимира Кальцева та підконтрольними йому структурами. Так це чи ні — достеменно не відомо, але саме секретар міськради був серед тих, хто найактивніше ратував за відхилення протестів прокурора. Між Володимиром Кальцевим та Олександром Сіном з цього приводу на сесії навіть виникла словесна суперечка. Перший звинуватив другого у вчиненні тиску на очільників міських райадміністрацій, які є також депутатами міськради. Олександр Сін, у свою чергу, підкреслив, що він, як міський голова, не лише має право, а й зобов’язаний висловлювати свою позицію щодо тих рішень, які приймаються з порушенням чинного законодавства та йдуть у розріз інтересів громади, це стосується і протестів прокурора з земельних питань.

Однак більшістю голосів депутати таки відхилили 35 прокурорських протестів. Тоді Олександр Сін наклав вето на ці рішення сесії, а також підписав розпорядження про звільнення трьох голів райадміністрацій. Подейкують, що за позицію стосовно згадуваних протестів... Що буде далі — побачимо. Але схоже на те, що в міськраді й надалі виникатимуть подібні непорозуміння та суперечки. Навряд чи колишні суперники в боротьбі за крісло міського голови знайдуть спільну мову...

Хабарі та махінації — звичне явище

Про такі ганебні явища, як фінансові махінації, зловживання службовим становищем та хабарництво чиновного люду, що пишно розквітли на теренах області, певно, краще за все говорити мовою фактів. Ось інформація, оприлюднена запорізькою облпрокуратурою. Так, протягом десяти місяців цього року:

- направлено до суду 82 кримінальні справи про злочини у бюджетній сфері (одне з перших місць у державі);

- у сфері земельних відносин закінчено провадження 32-х кримінальних справ;

- направлено до суду 77 кримінальних справ про злочини, пов’язані з хабарництвом;

- направлено до суду з обвинувальними висновками 31 кримінальну справу про злочини, вчинені в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування...

Ось так. То чи можна з чиновниками, які думають виключно про особисті інтереси, досягти помітного прогресу у вирішенні тих соціально-економічних проблем, що постали сьогодні перед Запорізьким краєм? Запитання, мабуть, риторичне...

 

Запорізька область.