«Чай, заварений на хлорованій воді, втрачає колір і отримує неприємний запах, — пише наша читачка Олена Дмитрієва з Києва. — Чи можна швидко і без зайвих витрат позбутися хлору у склянці?»
Залишковий хлор у водо- провідній воді — це показник того, що її дезінфікували. Позбавити воду неприємного смаку й запаху допоможуть побутові фільтри або давно відомі «народні» методи — відстоювання і кип’ятіння.
— Для того, щоб позбутися хлору, воду потрібно відстоювати у відкритій посудині не менш як годину, періодично помішуючи, — каже старший науковий співробітник Науково-інженерного центру радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень НАНУ Марина Набока. — В ємність із водою можна покласти камені-адсорбенти — кремній і шунгіт.
— Кажуть, що хлор здатен утворювати шкідливі хлорорганічні сполуки...
— Потенційний ризик є. Але для того, щоб це сталося, у воді мають бути присутні хоча б феноли та інші органічні речовини... До речі, сам факт шкідливого впливу водопровідної води із хлорорганічними сполуками на здоров’я людини не доведено. Ніхто такою рідиною не отруївся, ніхто не занедужав. Принаймні у світовій науковій літературі це не описано.