Нещодавно вперше почула, що хурма корисніша, ніж яблука й деякі інші фрукти. У чому її таємниця?

Олена ПЕТРЕНКО.

Донецьк.

Таємниця хурми (її ще називають «їжею богів», від латинського — dіaspyros) полягає в неймовірній кількості корисних вітамінів і мікроелементів.

Наприклад, калій перешкоджає виникненню аритмії, тому хурма особливо корисна для людей із хворобами серцево-судинної системи. Вітаміни А і С допоможуть швидко позбутися застуди: вичавіть сік одного стиглого плода, змішайте з 3 столовими ложками теплої води й прополощіть горло. Крім того, вітамін А захищає від раку, а вітаміни С і Р зменшують крихкість судин. Магній знижує ймовірність виникнення каменів у нирках і заспокоює нерви. А от фруктоза й глюкоза діють на людину як легкі антидепресанти. Хурма має також сечогінну дію, тонізуючі й бактерицидні властивості.

Велика кількість пектинових волокон, які містяться в хурмі, працює як щітка для кишечника, вбираючи в себе шлаки й стимулюючи випорожнення. Крім усього перерахованого, хурма допомагає блідошкірим поліпшити колір обличчя. Залізо й кальцій сприяють кровотворенню, і якщо воно збільшується, то блідість зникає.

Жінкам обов’язково сподобається маска для обличчя. М’якоть плода хурми і яєчний жовток (наносити на 20 хвилин) допомагає при розширених порах і схильності до вугрів.

Єдині, кому не рекомендують уживати «їжу богів», — люди із цукровим діабетом: хурма трохи піднімає цукор у крові.

Як вибрати стиглу хурму?

Купуючи «їжу богів», зверніть увагу на шкірку: вона повинна бути твердою й гладенькою, а м’якоть — желеподібною. Але якщо вам не подобається трохи терпкий смак цього фрукта — покладіть його на кілька годин у морозилку. Після цього хурма стає солодкою.

Фото з сайта www.gastronom.ru.