Червона і жовта малина

Жовтоплідна малина відрізняється від червоної не лише кольором. Перш за все її ягоди — цінний дієтичний продукт. У порівнянні зі звичайною малиною, до якої ми всі звикли, в жовтоплідній значно менше антоціанів (натуральних фарбників). Тому лікарі рекомендують саме такі ягоди вживати людям, схильним до алергії.

У жовтих плодах гармонійніше поєднуються цукор і кислота, ніж у червоних, тому вони відрізняються ніжним, приємним, солодким смаком. З жовтоплідних сортів малини виходять надзвичайно ароматні, янтарного або абрикосового кольору домашні заготовки — варення, джем, компот і сік. Але для заморожування і виноробства її краще не використовувати.

Жовтоплідна малина, як правило, краще переносить низькі температури повітря, ніж звичайна. А неодночасність дозрівання її ягід забезпечує їх тривале надходження до літнього столу садівників. До того ж селекціонери вже вивели сорти жовтоплідної малини різних термінів дозрівання.

Апельсин і чай проти комп’ютера

Я цілий день проводжу за комп’ютером. Знаю, що його випромінювання дуже шкодить здоров’ю, але робота зобов’язує... Порадьте, чи є якийсь засіб, аби хоч трохи знешкодити це випромінювання?

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Київ.

Проти комп’ютерного опромінення допоможуть апельсини та зелений чай. Щоденні дві чашки напою і один фрукт надійно захищають від радіації, що йде від екранів персональних комп’ютерів. Саме такого висновку дійшли китайські вчені. Згідно з результатами досліджень, листя зеленого чаю містять, поряд з іншими корисними речовинами, елементи, що протидіють згубному впливу радіації. В апельсинах, на думку китайських учених, містяться речовини, що перешкоджають появі та зростанню пухлин і підвищують імунітет.