У німецькому місті Нюрнберзі, в аеропорту імені великого земляка місцевих жителів художника Середньовіччя Альбрехта Дюрера, є справжня пасіка.
Всі, хто про це дізнається, особливо пасажири, дивуються. Справді, для чого? Може, співробітники аеропорту хочуть підзаробити трохи грошей? Або, скажімо, втішати солодким медом пасажирів, що спізнилися на рейс?
Звичайно, це жарти. Насправді, як пояснює офіційний експерт, головний
«авіапасічник» аеропорту Ервін Шмідт: тут використовують властивості бджіл — природних екологів, щоб вивчати біомоніторинг і в центрі самого аеропорту, і навколо нього. Річ у тім, що бджоли допомагають відстежувати потрапляння шкідливих речовин у довкілля. А причин тут для цього чимало. Це і пари гасу, яким заправляють літаки, і шини їхніх коліс, що стираються під час інтенсивного гальмування при посадці, і різноманітні мастила.А ще неподалік зльотного поля Нюрнберзького аеропорту розташована найбільша в Баварії так звана часникова долина, яка теж потребує додаткового контролю.
І тому бджоли своєю невтомною працею, а вони роблять на день не менше 40 вильотів і збирають нектар майже з 4 тисяч квіток, є справжніми помічниками екологів і дають цінну інформацію про стан довкілля. Як саме? Зібраний з пасіки мед відправляють у хімічну лабораторію на аналіз. Якщо вірити хімікам, поки що шкідливих речовин у меді не знаходили, а якщо і констатують їх наявність, то в мізерній кількості.
А цей мед — кожна бджолина сім’я виробляє не менш як 30 кілограмів солодкої продукції на рік — розфасовують у маленькі баночки і дарують особливо поважним пасажирам Нюрнберзького аеропорту.
Мюнхен.