Перебуваючи під постійною загрозою обстрілів ворога, українські аграрії продовжують працювати для забезпечення продовольчої безпеки країни та світу, повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, за інформацією Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства України, аграрії станом на 4 листопада засіяли 5 908,4 тис. га озимих культур. Це 90% від прогнозованих площ.
Зокрема, посіяно:
- озимої пшениці — 4 303,5 тис. га;
- озимого ячменю — 478,7 тис. га;
- озимого жита — 65,9 тис. га.
Серед лідерів за посівами зернових культур — Одеська, Дніпропетровська та Миколаївська області. Сівбу зернових вже завершили у Запорізькій, Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській та Чернігівській областях.
Озимого ріпаку засіяно 1 060,3 тис. га. Найбільше — у Вінницькій, Одеській та Хмельницькій областях. Повністю завершили сівбу аграрії 14 областей.
Також, за даними спілки «Борошномели України», в Україні запустили 10 нових зернопереробних підприємств.
Зазначається, що з початку повномасштабної війни в Україні відновили роботу 88 борошномельних підприємств, а у 2024 році почали роботу 22 підприємства. У 2025 році запущено до 10 зернопереробних підприємств, 40% підприємств займаються виробництвом борошна, 30% — крупами, 30% — макаронами.
За даними Держстату, у січні-вересні 2025 року зернопереробні підприємства України переробили 2,94 млн тонн зернових культур.
Із цього обсягу: на борошно спрямовано 982,6 тис. тонн, на крупи — 197,7 тис. тонн, на комбікорм — 1,15 млн тонн. Отже, комбікормова продукція є найбільшим напрямом переробки, на який припадає майже 39% від загального обсягу.
Відновлення зернопереробної галузі та державні гранти на відбудову і на збільшення потужностей у переробці відкрили нові можливості для сільгосптоваровиробників під час воєнного стану.
Пресслужба Апарату Верховної Ради України.



