Про це повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, за даними Вінницької обласної військової адміністрації, цукрові заводи Вінниччини, на які надійшло майже 1 млн тонн цукросировини, переробили 940 тис. тонн буряків. Вироблено 133 тис. тонн цукру (у 1,5 раза більше, ніж на Полтавщині).
Зазначається, що цукрові буряки викопано на 27 тис. га, це 60% площ, які підлягають збиранню в регіоні. Середня урожайність — 433,7 ц/га, що на 32 ц/га вище минулорічної.
Водночас, за інформацією Полтавської обласної військової адміністрації, цукрові заводи Полтавської області станом на 31 жовтня 2025 року переробили 564 тис. тонн буряку і виробили 88 тис. тонн цукру.
Зазначається, що на сьогодні над виготовленням цукру в області працюють 3 цукрові заводи ТОВ «Цукроагропром»: філія «Глобинський цукровий завод», філія «Яреськівський цукровий завод» та ВП «Астарта цукор Новооржицьке».
Важливим драйвером розвитку цукрової галузі є експорт цукру. Так, за інформацією Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», Україна отримала можливість експортувати до Європейського Союзу додатково 46 тис. тонн цукру.
Це відбулося завдяки оновленій торговельній угоді між Україною та Європейським Союзом, що набрала чинності 29 жовтня 2025 року, яка передбачає збільшення тарифної квоти на білий цукор на 400% — до 100 тис. тонн.
У межах досягнутих домовленостей переглянуто розмір квоти на поточний рік, що дасть змогу українським цукровикам експортувати до ЄС до кінця 2025 року додатково
46 625,8 тонн білого цукру.
Зазначається, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1368 від 29 жовтня 2025 року, цей обсяг буде розподілено між експортерами пропорційно обсягам експорту зазначеної продукції в ЄС протягом січня-травня 2025 року.
Пресслужба Апарату Верховної Ради України.



