Тільки-но відквітувала калина, як услід за нею вбралася у молочно-білі шати бузина (на знімку). Росте цей деревовидний кущ скрізь: біля будинків, у парках, на берегах річок, на узліссях. Прихильники народної медицини поспішають заготовити на зиму суцвіття бузини чорної, щоб узимку лікуватися від застуди, бронхіту та інших недуг холодного сезону.

Однак мало хто знає, що квіти бузини можна не лише сушити на зиму, а й використовувати у свіжому вигляді. Рецептом приготування цілющого, тонізуючого бузинового напою поділилася зі мною сільська знахарка.

Отже, потрібно закип’ятити 10 літрів води в емальованому посуді. Коли вона стане ледь теплою — додати до неї 20 суцвіть бузини, 700 грамів цукру і влити склянку яблучного оцту, бажано домашнього приготування. Через добу бузиновий напій готовий до вживання. Потрібно лише процідити його — і будь ласка, пийте на здоров’я. Він очищає кров, «промиває» нирки, зміцнює імунітет, піднімає тонус. Недарма у давнину бузину називали деревом довголіття.

Якщо приготовлений напій не ставити до холодильника, то за кілька днів почнеться процес бродіння і ви отримаєте чудовий духмяний квас. Він не лише вгамує спрагу у спекотні дні, а й допоможе від багатьох хвороб.

Черкаська область.

 

Фото автора.