Жовтогарячі кулі хурми — справжня комора корисних речовин. Вони містять глюкозу, вітаміни С, Р, провітамін А, багато заліза, кальцію, міді, а також марганець, калій та інші цінні мікроелементи. До речі, з висушених плодів індіанці готували навіть хліб. Насіння служить сурогатом кави. Як дієтичний продукт рекомендується чай із листків хурми, що містить велику кількість вітамінів.
Хурму не можна їсти до першого морозу. А потім — скільки хочеш. Це перша допомога при лікуванні серцево-судинних захворювань, у боротьбі з атеросклерозом хурма навіть краща за яблука, іще її використовують при анемії, застуді, кашлі. Також ці плоди захищають від раку (зокрема, легень), зменшують крихкість судин, ефективні в боротьбі з кишковою та сінною паличкою, золотистим стафілококом.
Наша читачка Наталія Скірко вирощує хурму з кісточки. Якщо маєте бажання провести власний експеримент, то прислухайтеся до її порад і спробуйте.
Кісточки зі щойно з’їденого плоду слід промити, просушити, покласти в горщик із землею на глибину 1—2 сантиметри, накрити целофановою плівкою і залишити у теплому місці.
Насіння сходить через один-два тижні. Горщик, накритий целофаном, необхідно періодично провітрювати, воду підливати по мірі висихання ґрунту. Як з’явиться паросток, целофан зніміть. Паросток хурми досить довгий — 10—15 сантиметрів.
На кінці рослини може залишитися кісточка. Її стулки дуже щільно зімкнені, і якщо вона не відпадає, рослинка може загинути. Тому слід допомогти паросточку позбавитися кісточки. Можна це зробити гострим ножем, голкою або ножицями.
По мірі зростання треба перевалювати сіянці в більші горщики. Якщо рослина жовтіє — їй тісно. Треба також постійно обприскувати, рясно поливати та за можливості накрити ґрунт зверху мокрою тирсою.
Пересадженому у відкритий ґрунт деревцю краще надати округлої форми, заввишки воно має бути близько 1,5 метра.
Якщо хурма прищеплена, то родитиме вже на третій-четвертий рік, якщо виростили її з кісточки — на п’ятий-сьомий. Головне, щоб поруч було дерево-запилювач. Якщо клімат сухий, може затриматися з плодоношенням. Хурма любить вологу.
А підгодовувати її слід тими само добривами, що й інші дерева: збалансованими або у вигляді компостної витяжки. На зиму коріння потрібно укрити. Від сильних морозів гілки можуть підмерзнути, але потім відходять. Що довше росте хурма, то стійкішою стає до холоду.
Фото Ірини ТИЩЕНКО.