Після початку повномасштабної війни ця підтримка продовжилася – 446 господарств у постраждалих регіонах отримали комплекти для забезпечення гігієнічного виробництва молока.

В межах співпраці також було оновлено нормативну базу, створено ІТ-платформу «Молочний модуль», модернізовано лабораторну інфраструктуру, посилено професійну підготовку спеціалістів і запроваджено сучасні механізми контролю.

Завдяки цьому українська молочна галузь досягла значного прогресу у підвищенні якості, безпечності, конкурентоспроможності, разом з тим Україна продовжує демонструвати суттєвий прогрес у виробництві та експорті молочної продукції з доданою вартістю. 

За підтримки Швейцарії та Офісу з розвитку підприємництва та експорту українські компанії вперше представили свою продукцію на провідних міжнародних виставках – ANUGA, SIAL, GULFOOD. Протягом трьох років українські сировари брали участь у конкурсі World Cheese Awards, здобувши 34 міжнародні нагороди. Також Швейцарія підтримує локальні події, зокрема ProCheese Awards і Львівський ярмарок смаку.

«Партнерство України зі Швейцарією стало важливим чинником для відновлення потенціалу молочної галузі. Високо цінуємо комплексний підхід наших партнерів, який охоплює не лише законодавчі зміни, а й підтримку представників галузі – малий та середній бізнес, створення торгівельних можливостей для крафтових сироварів, що в свою чергу стало основою європейського майбутнього українського молочного сектору», – зазначив заступник Міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тарас Висоцький.

16 жовтня в Києві відбулася конференція, на якій підсумували результати співпраці. Серед ключових досягнень – впровадження Програми контролю сирого молока (ПКСМ), яка забезпечує моніторинг якості та безпечності продукції, що надходить на переробку, на рівні, еквівалентному європейським стандартам. Якщо у 2015 році лише 7 % молока відповідало класу «Екстра», то нині – вже 55 %.

Сьогодні ПКСМ охоплює понад 1000 виробників молока, 54 лабораторії.понад 500 делегатів із відбору зразків і понад 200 інспекторів. 

Також говорили про майбутні плани співпраці. За словами Марка Кройхі – менеджера програм, координатора органічного напряму відділу просування торгівлі Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) – Швейцарія надає стратегічного значення відбудові, реформам і сталому розвитку України, адже конкурентоспроможний та стійкий молочний сектор є важливою складовою майбутнього аграрної України. Це зобов’язання чітко визначено у новій Програмі співробітництва для України на 2025–2028 роки. 

Довідково: Швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) фінансується Швейцарією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

За матеріалами Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства України.