Ранкове засідання 21 квітня
Верховна Рада ухвалила в цілому низку законів, спрямованих на спрощення процедури започаткування підприємництва. Зокрема, законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності передбачає відповідальність дозвільних органів та їхніх посадових осіб за порушення під час видачі дозвільних документів. Серед іншого цей документ передбачає накладення штрафу на посадових осіб від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ще один законопроект — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження принципу державної реєстрації юридичних осіб на підставі модельного бізнесу, за словами голови Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталії Королевської, дасть змогу значно спростити процедуру започаткування бізнесу. Цей документ передбачає, що юридична особа приватного права може створюватися та діяти на підставі модельного статуту, затвердженого Кабінетом Міністрів, котрий після схвалення учасниками товариства стає його установчим документом. Водночас Н. Королевська зауважила, що ті, хто не хоче започатковувати свою діяльність на основі типового статуту, мають можливість розробити та зареєструвати індивідуальний статут. Як закон ухвалено й законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури започаткування підприємництва. Н. Королевська зазначила, що чинне законодавство невиправдано перевантажено різноманітними вимогами до процедури започаткування підприємництва. Цим само документом, зокрема, скорочується строк проведення державної реєстрації юридичної особи із трьох до двох днів. А для сплати реєстраційного збору пропонується встановити платіжні термінали. Утім, народний депутат Ксенія Ляпіна («НУ—НС») підкреслила, що хоча цей законопроект і не погіршить бізнес-клімату, але й суттєво не поліпшить, оскільки нині існують проблеми не так із реєстрацією підприємства, як із його ліквідацією. Однак законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців поки що готується до другого читання. Парламентарії ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до закону про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України.
У цій програмі значну увагу приділено розвитку бази для видобутку нафти і газу. Зокрема, впродовж останніх років щорічний видобуток вуглеводнів в середньому становив 4 мільйони тонн нафти з конденсатом та 18—20 мільярдів кубометрів газу, що відповідає 10 і 20 відсоткам від споживання у країні. Одним із найперспективніших у цьому плані є південний регіон (Причорномор’я, Крим та морський шельф Чорного та Азовського морів), де наразі реалізовано лише 4,35 відсотка від сумарних запасів вуглеводнів, які оцінюються у 2164,7 мільярда кубометрів газу і 403,5 мільйона тонн нафти.
У цілому як закони схвалено законопроекти про внесення змін до законів України «Про господарські товариства» та «Про цінні папери і фондовий ринок» (щодо розкриття інформації на фондовому ринку); про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій; про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо орендних відносин; про внесення змін до статті 8 Закону «Про оплату праці» (щодо регулювання фонду оплати праці працівників підприємств-монополістів); про внесення змін до статті 23 Закону «Про місцеві державні адміністрації» (щодо повноважень і соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування); про внесення змін до закону про аудиторську діяльність; про внесення змін до Закону «Про стимулювання розвитку регіонів» (щодо розширення груп територій, які визнаються депресивними, та надання їм такого статусу); про внесення змін до статті 9 Закону «Про професійні творчі спілки». Останнім документом, зокрема, творчим спілкам надається переважне право на укладання договору оренди приміщень державної або комунальної власності, що пояснюється обмеженими матеріальними ресурсами творчих спілок. За цим документом, у разі закінчення строку договору найму приміщення, творчі спілки матимуть переважне перед іншими фізичними та юридичними особами право на укладення нового договору. Водночас з метою уникнення можливих зловживань зазначене право надаватиметься за умови належного виконання обов’язків за таким договором, здійснення винятково статутної діяльності та без права передачі цього майна у піднайм.
Далі Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», якими забороняється приватизація приміщень, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва. Парламентарії розглянули питання обрання та звільнення суддів. А також ухвалили постанову про дострокове, у зв’язку зі смертю, припинення повноважень народного депутата Миколи Лісіна.
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Ігоря Гуменюка та Олексія Журавка.
Тамара Єгоренко, Станіслав Березкін.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.