У СП «Фішер-Мукачеве», яке випускає одні з кращих у світі лижі, вже два роки, як повністю перейшли на альтернативне паливо — відходи з деревини.
На підприємстві давно подбали про те, щоб раз і назавжди позбутися енергозалежності від газу. Йдеться насамперед про відходи з деревини, що переробляється на підприємстві. Щоб запустити таку суперсучасну котельню, ще 1998-го на цю справу у «Фішері» використали понад три мільйони доларів!.. Усе прорахували. Тоді закупили два котли: один — газовий, другий — на біомасі. Придбали ще й спеціальне обладнання, яке «перемелювало» дерев’яні залишки фанерного виробництва. Це дало змогу третину теплової енергії отримувати із власних відходів.
А 2008 року, коли питання постачання і ціни газу було поставлено надзвичайно гостро, на підприємстві вирішили перейти виключно на біомасу. Для цього встановили ще один потужний котел. Його придбали в Італії. Після монтажу і запуску котла в дію з’явилася можливість відмовитися від двох мільйонів кубометрів природного газу, який доти використовували. Це коштувало ще 800 тисяч євро, а термін окупності проекту становив два з половиною роки. Побудували ще й великий механізований склад на вісімсот кубометрів біомаси.
Та власних відходів для всього ланцюжка технологічних процесів не вистачає, тому «Фішер» додатково закуповує відходи в інших деревообробних підприємств, більшість з яких лише розпилюють кругляк, а в кращому разі формують фури з обрізною продукцією — дошки, бруси, лати, крокви — для відправки переважно закордонному споживачу.
Подбали «фішерці» і про збереження теплової енергії: торік капітально відремонтували все опалення. Нова система виявилася неочікувано енергоощадною завдяки автоматичному контролю температури...
Велике значення має також автоматика так званих шлюзових воріт, які встановлено всюди на підприємстві. Це система із двох воріт, котра при в’їзді або виїзді спочатку відчиняє одні ворота, а після проїзду зачиняє їх і тільки після цього відчиняє інші. Тож холодне повітря не потрапляє до приміщення.
Неабиякий внесок в економію енергії внесла заміна теплообмінника. Усі вентиляційні системи й охолодження компресорів змонтовано так, що нагріте повітря «не викидається» на вулицю, а проходить через фільтри й потрапляє знову до приміщення. У такий спосіб воно ще використовується й для обігріву.
Подумали на «Фішері» і про заощадження електричної енергії. Для цього було розроблено декілька проектів з оптимізації та вдосконалення окремих вузлів і агрегатів. Через те, що підприємство займає чималу площу, тут використовують вуличне освітлення. Фахівцями СП «Фішер-Мукачеве» здійснено цілу низку розрахунків, на основі яких перейшли на енергозберігаючі лампи, встановили різноманітні спеціальні датчики, автоматичне вмикання вуличного освітлення в режимі ніч-день, а на двигунах — прилади для корегування їхніх обертів залежно від завантаження. Це не тільки заощаджує електроенергію, а й значно продовжує термін служби обладнання.
Закарпатська область.