Названо найбільших порушників природоохоронного законодавства третьої за величиною водної артерії України
Плакати з фотознімками і цифровими матеріалами привезли екологи і природолюби на засідання басейнової конференції «Збережемо Південний Буг!», що відбувалася протягом трьох днів на Вінниччині. Вони зафіксували порушення природоохоронного законодавства у кожній із семи областей, де протікає Південний Буг або його притоки. Акцію з їх представлення назвали «Журба Південного Бугу». На основі підготовлених матеріалів учасники конференції — природолюби, екологи, науковці, фахівці Вінницького басейнового управління водних ресурсів — визначили найбільших «ворогів» Південного Бугу.
На березі річки у мальовничій місцині села Сокілець Немирівського району провели ще одну акцію — «Віддай Південному Бугу краплину чистої води». Її приурочили до Дня Південного Бугу.
Голосували чорними квадратами
Велику чорну мітку (перше місце в антирейтингу) віддали Южно-Українській атомній станції (Миколаївська область) за факт затоплення частини ландшафтного парку «Бузький гарт» та низку порушень природоохоронного законодавства. Середня чорна мітка дісталася жителю Вінниці на прізвище Комаха, який забудував пляжну зону на березі Південного Бугу в районі вулиці Івана Богуна. Мала чорна мітка буде передана в Кіровоград, адміністрації місцевого комбінату уранових руд, — за згубний вплив виробництва на річку Інгул, притоку Південного Бугу.
Рішення конференції разом із символічними чорними мітками розішлють кожному з «героїв» рейтингу. З цим документом можна ознайомитися на сайті Управління річкових мереж. Рейтинг проводитимуть щорічно до Дня Південного Бугу. Це свято, запроваджене з ініціативи Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля», уже вдруге відзначається третьої суботи травня.
Глибина, що жабі по коліно
Південний Буг міліє на очах. У деяких місцях, зокрема у Хмільницькому районі тієї ж Вінниччини, річку можна перейти вбрід. Русло замулюється через значну розорюваність берегів. Плуг пустили навіть біля місця витоку річки у Хмельницькій області. Щорічно у воду змивається сотні тонн грунту. Врятувати водну артерію можна шляхом припинення розорювання і заліснення берегів, вважає один з ініціаторів конференції голова Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ» Олена Яворська. Їй також належить ініціатива у проведенні акції «Віддай Південному Бугу краплину чистої води».
Учасники конференції привезли з собою воду із цілющих джерел свого краю. Перед тим, як вилити її в річку, звітували про добрі справи, зроблені задля врятування Південного Бугу. «На основі таких звітів ми видамо спеціальну книгу, — наголошує О. Яворська. — Вона стане продовженням наших попередніх видань, що мають назви «Басейн річки Буг» та «Екологічний атлас басейну річки Південний Буг».
Чистою водою річку наповнювали не тільки вінничани. Краплини цілющої води додала у бузькі хвилі старший науковий співробітник Національного дендропарку «Софіївка», що в Умані на Черкащині, Анна Куземко. «Я набирала воду з джерела на території парку, — каже пані Анна. — Воно має назву «Натхнення». Кожен, хто п’є з нього воду, живе з натхненням. Такого ж натхнення бажаю всім нам у боротьбі за збереження річки-красуні».
Пляшку води привіз з собою і Геннадій Марушевський, менеджер проектів Чорноморської програми Wetland Іnternatіonal (Міжнародна організація зі збереження заплав і боліт, фінансовий партнер проекту зі збереження Південного Бугу). Пан Геннадій набирав воду з джерела на території Києво-Печерської лаври. Представники усіх семи регіонів мали із собою посудини з цілющими краплинами. Наповнювали їх із відомих у своєму краї джерел.
Учасники Вінницького клубу авторської пісні «Птаха» (керівник Інна Дроздова) до Дня річки подарували учасникам конференції Гімн Південного Бугу. Учасники конференції схвалили стратегічний план дій у басейні Південного Бугу.
— Південний Буг — річка суто українська, для управління її басейном не треба узгоджувати законодавство з іншими країнами, досить узгодити регіональні плани кількох областей, — наголошує начальник Вінницького басейнового управління водними ресурсами Василь Гамлявий. — Потрібна інтеграція зацікавлених сторін і громадськості в процеси прийняття рішень. Тільки так можемо досягти поставленої мети — надійної охорони та відновлення належного стану басейну річки, якості її води.
До речі, якість води у Південному Бузі загалом краща, ніж, скажімо, у Дніпрі. Принаймні так стверджує співрозмовник.
 
Вінницька область.
На знімку: нинішнє свято річки відбувалося під девізом «Віддай Південному Бугу краплину чистої води».
Фото автора.