Наприкінці тижня країну накриє ще одна хвиля грипу 
Про це попереджають вітчизняні імунологи. Кажуть, тепер епідемія крокуватиме зі сходу на захід. Спровокує сплеск недуги потепління.
— У зв’язку з погодними умовами змінюється спектр захворювання. Якщо у грудні була перевага звичайного сезонного та пандемічного грипу, то нині підвищився рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, — розповів на прес-конференції головний імунолог Києва Олег Назар. — Потепління знову активізує і сезонний грип, і каліфорнійський.
О. Назар припустив, що штам сезонного вірусу не відрізнятиметься від того, котрий уразив країну восени минулого року. Тоді, нагадав асистент кафедри дитячих інфекційних хвороб і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Щупика Федір Лапій, захворіли п’ять мільйонів українців. Решта мають усі шанси підчепити недугу тепер. Тому рекомендує вакцинуватися.
— Коли ми вводимо вакцину в організм, то через два тижні  очікуємо, що почнуть вироблятися антитіла, які повинні нейтралізувати вірус грипу. Якщо ви в період до тижня-двох проконтактуєте із хворим на грип, то можете на нього захворіти, бо вакцина вас ще не захистить, але й не погіршить перебіг захворювання, — сказав він. — Не слід також забувати, що щеплюватися можуть лише здорові люди.
Лікар також додав: аби пандемічний грип залишив Україну у спокої, потрібно, щоб сформувався імунний прошарок — не менш як 75 відсотків людей, які мають імунітет.
А поки що імунологи радять не панікувати й дотримуватися основних правил профілактики.
— Ніхто карантинні заходи не скасовував, ми так само маємо впроваджувати масочний режим у місцях скупчення людей, а також вживати препарати імуностимулюючої дії, — зауважив О. Назар.
Медики також заспокоїли, мовляв, політичної істерії під час другої хвилі не буде, а вони, у свою чергу, зустрінуть грип у всеозброєнні.
— Двічі в одну й ту само воду не вступають: ми вже маємо досвід, певні універсальні закони, які використовуватимемо в подальших хвилях пандемії, — сказав Ф. Лапій.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.