У Донецьку від артилерійського снаряда частково зруйновано будівлю загальноосвітньої школи № 101 у Петровському районі на півдні міста. За інформацією міської ради, знищено 560 метрів покрівлі, вибито вікна й двері, повністю зруйновано господарські споруди на подвір’ї. Потерпілих немає. Крім того, із великокаліберної зброї поцілили до приватного будинку по вулиці Червоної зірки. Спалахнула пожежа, але бригада рятувальників не змогла прибути на місце через обстріли в цьому районі.

Південна частина обласного центру залишається на «лінії вогню». Мешканці свідчать, що обстріли ведуть сепаратисти, які встановлюють важку артилерію і обстрілюють позиції українських військових у Мар’їнському та Волноваському районах. Через пошкодження комунікацій Петровський і Кіровський райони вихідними сиділи без світла і мобільного зв’язку. Такі самі проблеми — у мешканців мікрорайонів поблизу аеропорту. Залишаються без електрики 167 багатоповерхових і 2300 приватних будинків у Куйбишевському районі.

Про стрілянину й вибухи у ніч на понеділок повідомляли мешканці різних районів міста. Кількість бажаючих залишити Донецьк зростає, незважаючи на те, що автомобільним транспортом можна виїхати лише в південному напрямку. Залізничний вокзал продовжує відправляти й приймати потяги, хоча й з великим запізненням. Пасажири скаржаться, що донецькі таксисти не хочуть везти на вокзал (він розташований поруч із зоною бойових дій), а громадський транспорт під час обстрілів припиняє роботу. Через бойові дії з 6 серпня скасовується потяг Дніпропетровськ — Донецьк. Разом із тим ще можна виїхати до Києва з обласного центру чи Ясинуватої.

Від артобстрілів потерпає й Горлівка. Вихідними внаслідок бойових дій поранено 17 осіб, одна з них загинула. Снаряди потрапили до селищ Штерівка, Солідарність, Жовтневий, шахти «Кочегарка». Частково чи повністю зруйновано близько десяти приватних будинків, повідомили в прес-службі міської ради. Енергетики продовжують відновлювати пошкоджені трансформаторні підстанції, електроенергію отримали селище Перемога, психоневрологічна лікарня та Микитівський хлібозавод. Залізничні вокзали в Горлівці й Микитівці не обслуговують пасажирів — задля безпеки персоналу.

Із «гарячих точок» виїздять під білим прапором

Вранці у понеділок із Донецька, Горлівки, Тореза і Сніжного вирушили щонайменше 12 автобусів із вимушеними переселенцями. Біженців вивозять до спеціально створених таборів у Красноармійську, Волноваському районі та до Ізюма. Кількість бажаючих значно перевищує можливості волонтерів. Наприклад, у Торезі в неділю вранці на автобус, який вміщує максимум 50 осіб, прийшли 400 мешканців. Надзвичайно важко вивозити людей зі східних районів області, прилеглих до кордону.

— Із мешканцями, які залишилися в селі, кілька днів уже немає зв’язку, люди не виходять із підвалів, — сказала «Голосу України» мешканка Степанівки Шахтарського району Олександра Бикадорова, яка тимчасово переїхала до Сніжного. — Знаю, що одна родина залишила село: причепили до автомобіля білий прапор і виїхали. Стріляють удень і вночі.

Без влади, без допомоги і практично без можливості виїхати опинився Шахтарськ. У місті тривають бойові дії, багато будівель зруйновано, мешканці вже шостий день практично живуть у підвалах. Порожніють цілі мікрорайони.

— У суботу снаряди влучили в будинок по вулиці Леніна, на сьомий поверх. Два під’їзди вигоріли, майже 70 родин залишилися без житла. Люди два дні телефонували пожежним, але ті так і не приїхали, — повідомила «Голосу України» очевидець подій Людмила. — Моторошна картина, будинок горів два дні. Одна жінка була на городі й повернулася додому, щоб узяти документи і халат. Прийшла, а дім горить. Вона, бідолашна, так і заклякла, дивиться на свої вікна, сльози течуть... Усе згоріло.

Переселенці отримали гуманітарну допомогу від ООН

Перша партія гуманітарної допомоги від Агенції у справах біженців ООН прибула до Першотравневого району. В селищі Ялта вантаж вагою 12 тонн передали голова українського представництва агенції Олдріх Андрісек та заступник голови обласної державної адміністрації Ілля Шевляк. У районі зареєстровано 5350 вимушених переселенців, яких розмістили на базах відпочинку. Зокрема, на базі «Автомобіліст» мешкають 220 осіб із Горлівки та Донецька, третина з них — діти.

— Сьогодні ми привезли предмети першої необхідності: мийні засоби, зубну пасту, памперси для дітей, а також деякі продукти харчування. Але люди потребують також матраців, подушок і навіть холодильників. Намагатимемося максимально допомогти, — повідомив Олдріх Андрісек.

Щойно люди сформують новий список, місія агенції доставить наступну партію «гуманітарки». Найближчими днями аналогічний вантаж привезуть до Новоазовського району. Загалом у південних районах області офіційно зареєстровано понад 15 тисяч тимчасових переселенців.

Фото надане прес-службою Донецької обласної державної адміністрації.

Гуманітарний вантаж прибув до Першотравневого району.