Кому може бути вигідна епідемія грипу? На тлі зростання захворюваності та летальних випадків це питання звучить щонайменше жорстоко. 
І все-таки в розпал пандемій та епідемій так чи інакше однією з версій, що спровокувала ситуацію, є фармацевтичний слід. Декілька років тому, в розпал так званого «курячого грипу», багато експертів уважали, що у світ цей вірус «запустили» саме фармкомпанії. Це так і залишилося на рівні версії. Утім, і сьогодні деякі спостерігачі впевнені: фармацевти мало не інсценували «свинячий грип». Принаймні їм це, мабуть, на руку.
Нагадаємо, 20 жовтня парламент прийняв закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення.
Тоді фармацевти застерігали: через декілька тижнів після заморожування цін на ліки з українських аптек може зникнути більшість препаратів, і не тільки імпортних. І ось епідемія «свинячого грипу». Паніка. Ажіотаж в аптеках. І цілковитий дефіцит не тільки антивірусних і протигрипозних препаратів, а й елементарних засобів захисту. Дистриб’ютори стверджують: склади порожні. Вимели справді все.
А ми вас попереджали, кажуть фармацевти. Але уряд, схоже, на ці погано завуальовані через відсутність марлевих пов’язок натяки не ведеться.
Кабінет Міністрів готовий закупити у вітчизняних виробників препарати і техніку для профілактики лікування грипу за ціною, що включає собівартість усього плюс 10 відсотків. Про це вчора на нараді з виробниками заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.
— Якщо в переговорах з виробниками домовитися не вдасться, то діятимемо іншими методами. Ми маємо право надавати й відбирати ліцензії, реєстрацію. Ми будемо дуже радикально користуватися цими інструментами, — пообіцяла вона. — До того ж є можливість дуже дешево закуповувати препарати й техніку за кордоном.
Водночас уряд звернеться до НБУ з проханням про рефінансування банків для кредитування фармацевтів.
У дефіциті ліків споживачі винні самі. Частково
У свою чергу фармацевти зібралися на надзвичайну нараду, де знову йшлося про ціновий мораторій на ліки. 
За словами президента Аптечної професійної асоціації України Михайла Пасічника, повертатися до цін літа 2008 року, як того вимагає закон, неможливо. Мовляв, відтоді вони зросли в Україні приблизно на 40 відсотків. Закупівельна ціна в доларах майже не змінилась, подеколи навіть зменшилась. Але й курс виріс майже вдвічі.
У своєму зверненні до глави держави працівники фармгалузі зазначають, що введення в дію зазначеного закону призведе до закриття на невизначений термін аптек, пригальмує роботу вітчизняних виробників ліків, зупинить імпорт та сприятиме поширенню контрабандної продукції.
Водночас фармацевти визнають, що має місце нестача протигрипозних ліків, які нині мають найбільший попит серед населення. Але вони вбачають у цьому й часткову вину самих українців, які кинулися скуповувати в великих обсягах ліки «про запас», спричинивши ажіотаж.
Коментуючи підвищення цін на марлеві маски, Михайло Пасічник зазначив: «Є багато виробників масок. Є маски для лікарів. Є побутові. Вони й коштують по різному: від 50 копійок до 2 гривень. Але нині вийшла постанова Кабміну, що вони мають коштувати не більш як 1,5 гривні. Не знаю, як будемо це робити».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.