Уряд в середньому на 10 відсотків збільшить посадові оклади науковим працівникам. Про це, відкриваючи учорашнє засідання Кабміну, повідомила прем’єр Юлія Тимошенко. Вона зазначила, що відповідний проект постанови розроблено з метою усунення диспропорцій між розмірами посадових окладів окремих категорій працівників науково-дослідних інститутів НАНУ та відповідних працівників галузевих науково-дослідних установ, оплата праці яких здійснюється на основі Єдиної тарифної сітки після запровадження третього етапу ЄТС. Окрім того, за словами глави уряду, буде ухвалено документ, який врегульовуватиме питання управління об’єктами державної власності, які перебувають у системі Національної академії наук.
Також Ю. Тимошенко повідомила, що уряд ухвалить низку нормативно-правових актів: спрямованих на поліпшення стану національної науки. «Подальшими спільними зусиллями ми разом з НАН України у найближчому часі зможемо досягнути суттєвих зрушень в економіці, зберегти та примножити інтелектуальний потенціал українського народу, зайняти гідне місце серед найбільш науково розвинутих країн світу», — сказала вона.
Зокрема, йдеться про ухвалення десяти першочергових проектів нормативно-правових актів з розвитку науки, розроблених урядом разом із НАН України. Головним документом, за словами прем’єра, є план заходів з підвищення ефективності наукових досліджень і подальшого розвитку науково-технічного потенціалу України. Метою документа є підвищення ролі науки у здійсненні соціально-економічних реформ, активізація наукової та науково-технічної діяльності, підвищення престижу наукової праці в суспільстві та розв’язання нагальних проблем функціонування Академії, зокрема фінансове забезпечення.
У цьому ж списку — дві державні цільові науково-технічні програми: «Нанотехнології та наноматеріали на 2010—14 роки» та програма створення хіміко-металургійної галузі виробництва чистого кремнію протягом 2009—2012 років, а також постанови: про підвищення ефективності координації здійснення фундаментальних досліджень; про спрямування коштів стабфонду для фінансування інвестиційних проектів, які реалізуються на підприємствах авіабудування, оборонно-промислового комплексу та машинобудування; документ, який стосується впровадження оптичних енергозберігаючих технологій; комплекс заходів зі збереження та розвитку Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України.