Летальні результати, пов’язані із споживанням неякісних медичних препаратів, у різних країнах світу посідають 4—10 місце в «чорному списку» причин, які ведуть до передчасного завершення життя. У цьому переліку лікарський фальсифікат поступається місцем, мабуть, лише серцево-судинним захворюванням, онкології та травмам. Досвідом протидії фармакологічним злочинам учора в Києві ділилися фахівці Міждержавної комісії зі стандартизації, реєстрації й контролю якості лікарських засобів, виробів медичного призначення і медтехніки держав — учасниць СНД.
Контролювати якість ліків можна через спеціальні сучасні лабораторії й законодавчо. Так, за словами голови Державної лікарської інспекції Геннадія Падалки, в Україні таких лабораторій 27. З огляду на позитивні зміни в контролі безпеки вітчизняних медпрепаратів, Система міжнародного співробітництва фармакологічних інспекцій (PІC/S) ухвалила рішення про реактивізацію заявки України щодо вступу до цієї організації. Фахівці зазначають, що вже наступного року наша країна зможе стати членом PІC/S, що полегшить доступ вітчизняним препаратам на європейський ринок.
Україна взяла курс на впровадження європейської моделі системи медичного страхування. Її складовою є покриття вартості ліків. А для цього, стверджує пан Падалко, необхідно вести моніторинг цін на медпрепарати. Це дасть змогу регулювати ціни на фармринку. Щоб відгородити співвітчизників від фальсифікату і забезпечити країну якісними та доступними ліками, створено спеціальний науковий центр, який розробляє програми заміщення імпортних препаратів аналогічними вітчизняними. Завдяки такій політиці, орієнтованій на українського фармвиробника, щорічно держбюджет зможе заощаджувати 500 мільйонів гривень.
Якість лікарських препаратів — це питання національної безпеки. У Верховній Раді України перебуває законопроект про контроль якості медикаментів. Зокрема, він передбачає введення кримінальної відповідальності — позбавлення волі від 3 до 10 років за фальсифікацію ліків.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.