Ранкове засідання 24 липня

Під час пленарного засідання лідери двох фракцій — «УДАРу» Віталій Ковальчук та «Свободи» Олег Тягнибок — заявили про вихід із парламентської коаліції. Так запущено конституційний механізм дострокового розпуску парламенту — адже за Конституцією, якщо впродовж 30 днів у парламенті не буде сформовано нову коаліцію, Президент України може видати указ про його розпуск і призначити дочасні парламентські вибори. Однак до тих пір парламент має продовжувати працювати і ухвалювати закони.
А розвивалися вчорашні події у парламенті так. Розпочалося пленарне засідання з оголошення Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова про розпуск депутатської фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України сьомого скликання. Таке рішення, за словами глави парламенту, прийнято відповідно до ч. 4 ст. 60 Закону про Регламент Верховної Ради України. Фракція комуністів, яка після обрання до парламенту налічувала 33 народні депутати, станом на 1 липня ц. р. скоротилася до 23, що менш аніж мінімально допустима чисельність депутатів для утворення фракції у парламенті.
— Це історична подія, — сказав О. Турчинов. — Сподіваюся, що більше ніколи комуністичних фракцій не буде в українському парламенті.
Депутати сприйняли це оголошення оплесками.
Опісля головуючий оголосив перерву в пленарному засіданні парламенту для консультацій. При цьому О. Турчинов зауважив, що питання про внесення змін до Державного бюджету України на 2014 рік та до Податкового кодексу (пакет відповідних законодавчих актів вніс до парламенту Кабінет Міністрів) ще потребує додаткових узгоджень та консультацій. Глава парламенту запросив лідерів депутатських фракцій і груп на перемовини до свого кабінету.
Після перерви О. Турчинов поінформував, що між лідерами фракцій відбулася важка і напружена розмова.
— Ми виходимо на результат, який, сподіваюся, трансформується у голосування, — сказав він. — Була професійна дискусія, і Кабінет Міністрів, і депутатські фракції опрацювали дуже важливі зміни до Держбюджету та Податкового кодексу, які захищають громадян, особливо які працюють у бюджетній сфері.
Глава парламенту повідомив, що депутати домовилися так: до 16-ї години уряд внесе пропозиції до цих законів із урахуванням зауважень від депутатських фракцій. А тому О. Турчинов запропонував перенести розгляд законопроектів про внесення змін до Держбюджету-2014 та до Податкового кодексу на 16-ту годину. 
Затим депутати розглянули низку законопроектів за порядком денним. Однак спромоглися ухвалити лише два результативні рішення — прийняти за основу проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо оновлення державного апарату та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо спрощення надання адміністративних послуг. Решта розглянутих законопроектів не набирала вдосталь голосів у сесійній залі.
Опівдні першим про вихід із парламентської коаліції заявив лідер фракції «УДАР» Віталій Ковальчук.
— Ми спостерігаємо неналаштованість Верховної Ради на конструктивну роботу. Тож у відповідності до волі українського народу фракція «УДАР» заявляє про вихід із складу коаліції Європейського вибору у Верховній Раді сьомого скликання, — сказав Ковальчук. — Сьогодні ми запускаємо конституційний механізм, який дасть змогу Президенту України достроково розпустити Верховну Раду і призначити позачергові парламентські вибори.
Таку ноту одразу підхопив лідер «Свободи» Олег Тягнибок:
— За такої ситуації парламент, який прикриває державних злочинців, московську агентуру, який не звільняє від депутатського мандата людей, які працюють на Кремль, працювати не повинен, — сказав О. Тягнибок. — Дострокові парламентські вибори мають відбуватися, коли в Україні буде встановлено мир. Сподіваємося, що РНБО та Президент введуть воєнний стан у тих регіонах, де зараз відбувається АТО, там мають бути наведені мир, злагода і порядок і оголошена дата дострокових парламентських виборів.
При цьому О. Тягнибок додав, що нинішній парламент повинен працювати далі до його розпуску і голосувати за закони, які допоможуть зупинити ворога, а також невідкладно ухвалити закони про вибори за відкритими партійними списками, про люстрацію та заборону комуністичної ідеології.
Позафракційний депутат Сергій Міщенко від імені 15 позафракційних також заявив про їхній вихід із парламентської коаліції. Однак Голова Верховної Ради Олександр Турчинов своєю чергою висловив здивування щодо заяв двох фракцій про вихід із коаліції. На його думку, спочатку треба було ухвалити нехай і не популярні, але дуже важливі для держави закони.
За словами О. Турчинова, і прем’єр Арсеній Яценюк, і він особисто просили депутатів не оголошувати про розпад коаліції, поки не будуть прийняті важливі законопроекти.
— Я не розумію, що сталося, чому ви змінили свою думку? Невже ви не могли почекати? Ви припинили ефективну роботу парламенту, треба було спочатку прийняти закони, а потім робити заяви, — риторично запитав О. Турчинов і продовжив вести пленарне засідання.
Лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв заявив, що фракція іде на позачергові парламентські вибори, однак наполягає перед цим ухвалити закон про вибори народних депутатів за пропорційною основою за відкритими партійними списками та негайно навести порядок і звільнити територію України від російських загарбників та терористів. С. Соболєв запропонував зробити перерву і визначити ключові питання, які повинен ухвалити парламент — про виділення армії додаткових 9,1 мільярда гривень та про вибори за відкритими списками.
Своєю чергою, позафракційний депутат Микола Рудьковський заявив, що коаліція досі формально діє. «Заяви — це ще не розпуск», — сказав він, нагадавши норму Регламенту, що депутати мають написати заяви про вихід із коаліції, а тоді Голова Верховної Ради оголосить про розпуск коаліції.
Представник фракції Партії регіонів Сергій Матвієнков зауважив, що «країну заводять в нікуди, намагаючись провести вибори без двох регіонів».
В’ячеслав Кириленко («Батьківщина») висловив думку, що заявам про вихід із коаліції повинні були передувати загальні збори коаліції, а лідери трьох депутатських фракцій мали би вийти із спільною заявою.
Депутатська група «Економічний розвиток» також підтримала проведення позачергових парламентських виборів. Після оголошення фракціями «УДАР» і «Свобода» про вихід із парламентської коаліції парламент не зміг проголосувати за жодне наступне питання порядку денного.
Народні депутати України не підтримали законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом» (лише 202 «за») та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо залучення місцевих громад та громадських організацій до вирішення питань оптимізації, реорганізації або ліквідації мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я (лише 199 «за»), а також не проголосували за включення до порядку денного низки законопроектів.
— Не потрібно далі завалювати важливі законопроекти, — сказав О. Турчинов і оголосив перерву в роботі Верховної Ради до 16-ї години.
На початку пленарного засідання глава парламенту поінформував, що у зв’язку з 50-ю річницею з дня смерті класика української літератури Максима Рильського Голова Верховної Ради розпорядився покласти корзину квітів до могили видатного українця.
Депутати вітали з Днем народження свою колегу Ольгу Сікору.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Буква закону
Конституція України. Стаття 90.
Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції.
Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається Президентом України після консультацій з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України.
ТИМ ЧАСОМ
Вихід депутатів з коаліції не має паралізувати роботу парламенту
«Вихід двох фракцій зі складу коаліції свідчить, що частина народних депутатів не вчепилася мертвою хваткою за свої крісла, а відчуває настрої виборців і ними керується. Всі опитування громадської думки, як і безпосереднє спілкування з людьми, показують, що суспільство хоче повного перезавантаження влади», — таку заяву Президента Петра Порошенка вчора оприлюднила його прес-служба.
Разом з тим глава держави зазначає, що вихід народних депутатів з коаліції не має паралізувати роботу парламенту. «Верховна Рада зобов’язана й надалі вирішувати питання державної ваги: закон про зміни до державного бюджету, прийняття якого потрібно для фінансування нашої армії, яка сьогодні героїчно захищає нашу державу, а також документи, від яких залежить співпраця з міжнародними фінансовими інституціями», — заявив Президент та закликав усіх народних депутатів до відповідальної роботи в парламенті.
У центрі: Адам Мартинюк, Ольга Борита і Вадим Новинський.