Річні загальні збори Світового конгресу українців (CКУ) вперше проходять у місті Лева. Досі з українських міст вони відбувалися в Києві, Донецьку та Харкові. Учора на збори СКУ прибула Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, з якою представники діаспори обговорили проблеми взаємодії уряду та діаспори.
Зокрема, закордонні українці стурбовані зменшенням фінансування програм співробітництва. 2008 року для цього в державному бюджеті України було передбачено 15 мільйонів гривень (фактично виділено 8). Цього року заплановано лише 100 тисяч, а наступного — взагалі нічого. Якщо Київ і надалі проводитиме таку політику стосовно діаспори, то може втратити потужного партнера за кордоном. Тим більше, що приклади значного впливу закордонних українців на уряди інших держав уже є. Приміром, як розповів на прес-конференції президент СКУ Євген Чолій, два роки тому було підписано Меморандум про співпрацю між секретаріатом Президента, Інститутом національної пам’яті і Світовим конгресом українців про відзначення 75-х роковин голодомору в Україні. У результаті завдяки наполегливим зусиллям діаспори нині вже 15 держав світу офіційно визнали голодомор в Україні геноцидом.
Звичайно, уряд намагається якомога тісніше співпрацювати із закордонними українцями. Тому 30 липня цього року був підписаний меморандум між СКУ та Міністерством закордонних справ, який передбачає п’ять головних напрямів діяльності: забезпечення захисту українців за кордоном; підвищення позитивного міжнародного іміджу нашої країни; збереження та популяризація української мови в діаспорі; визнання голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу; і п’яте — сприяння реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України. Два наступні роки будуть присвячені втіленню цих спільних планів у життя.
Що ж стосується перебування у Львові Юлії Тимошенко, то, виступаючи перед СКУ, вона зробила ряд «гучних» заяв. Зокрема, виступила за висування єдиного кандидата від демократичних сил на виборах президента. «Мені хотілося б, щоб і зараз (як на попередніх виборах) національно-демократичний табір пішов з єдиним кандидатом», — зазначила Прем’єр-міністр. Крім того, пані Тимошенко ствердила, що протягом    3—5 років Україна ліквідує енергетичну залежність від Росії.
Під час свого попереднього візиту прем’єр пообіцяла виділити Львову для завершення робіт, спрямованих на цілодобове водопостачання, 191 млн. грн. Перші гроші — 40 млн. — до Львова вже надійшли. І в цей свій візит Ю. Тимошенко оглянула водопровідну насосну станцію «Сокільники», переоснащену за кошти Світового банку. Тепер дві насосні станції і водогін Золочів—Плугів будуть переоснащені до кінця року коштом державного бюджету.