Потік машин, завантажених зерном нового врожаю, ринув з окупованого Криму на материкову Україну. Тамтешнім хліборобам лишки врожаю немає куди дівати: через забиту транспортом поромну переправу вивезти їх до Росії практично нереально, а іноземні порти такі вантажі можуть і не прийняти. От і збувають кримчани хліб українським посередникам, погоджуючись продавати його дешевше на 100—200 гривень за тонну, ніж селяни Херсонщини. А місцеві аграрії обурюються: в сезон ціна збіжжя на ринку і так невисока, а тут її ще збивають. Так можна навіть витрати на вирощування врожаю не покрити. Втім, експерти заспокоюють: зерно з Криму суттєво похитнути внутрішній продовольчий ринок не в змозі — обсяги не ті.
— З початку жнив через тимчасові митні зони біля сіл Ставки та Чонгар на елеватори Херсонської та Запорізької областей пройшли близько 70 кримських вантажівок із 1700 тоннами ранніх зернових. Декларувати його вартість власникам вантажів поки що не треба — достатньо товарно-транспортних накладних. Але яку б ціну на збіжжя не встановили, «обвалу» не буде. Адже всієї ввезеної протягом липня озимої пшениці та ячменю заледве вистачить, аби завантажити трюми одного судна. Тоді як в розпал сезону з портів Херсонщини протягом доби відправляються щонайменше п’ять зерновозів із експортною продукцією, — пояснив заступник начальника Херсонської митниці Віктор Альохін.
Звісно, кримські ділки пробують знайти «шпарини», аби оминути митні пости та перекинути на материк зерно без документів і продати його за «чорний нал». Але полями не проскочиш — всюди блокпости. А поодинокі випадки перевезти більше зерна, ніж заявлено в накладній, досвідчені митники вираховують легко. Незабаром на тимчасових постах планують встановити ще й системи відеоконтролю, тож навіть спроби домовитися з митниками будуть приречені на невдачу.
Херсонська область.
 
Херсонська область, Каховський район, тік. Липень 2014 р.

Фото автора.