Світила ендокринології радилися, як протистояти «неінфекційній епідемії»

Нещодавно у Києві пройшов унікальний для нашої країни навчальний курс Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету (EASD). До України прибули фахівці-ендокринологи світового рівня з Данії, Великобританії, Німеччини, Греції, Польщі, США, щоб спільно з українськими колегами обговорити актуальні питання, передові технології лікування та попередження цукрового діабету, який став «неінфекційною епідемією» у світі.

— У нашій країні такий захід проводиться вперше, — каже директор Українського центру ендокринної хірургії та трансплантології МОЗ України, член Президії ВГО «Український медичний союз» Олександр Ларін. — Це велика подія для вітчизняної медицини і, зокрема, ендокринології. Адже з кожним роком кількість хворих на цукровий діабет збільшується вдвічі, в Україні їх уже близько 1,5 млн.
Обрання Європейською асоціацією з вивчення цукрового діабету для проведення навчального курсу нашої країни свідчить про достатньо високий рівень української ендокринології, який дає можливість на базі науково-лікувального закладу — Українського центру ендокринної хірургії та трансплантології проводити практичні заняття. Окрім того, вітчизняні ендокринологи зможуть залучитися до світового досвіду у галузі ендокринології, ознайомитися із сучасними технологіями лікування цукрового діабету та заходами щодо попередження його розвитку та виникнення ускладнень.
 

Колір шкіри обличчя як діагност
 

Після зими, як правило, обличчя часто має блідий колір, шкіра млява, а під очима можна спостерігати темні кола і набряки. Досвідчений лікар може припустити наявність у вас того або іншого захворювання, лише добре вивчивши колір вашого обличчя. Не варто вважати, що яскравий рум’янець на щоках є свідченням багатирського здоров’я, оскільки це може бути зовсім навіть навпаки. Тобто такий рум’янець може свідчити про проблеми із судинами, про підвищений артеріальний тиск і навіть про наявність якоїсь вади серця.
Якщо ви страждаєте на астму або емфізему легенів, то ці недуги, як правило, супроводжуються синюшним кольором лоба, щік, губ.
Про проблеми з печінкою або жовчним міхуром розповість жовтизна шкіри. А ось зеленуватий її відтінок може свідчити про жовчнокам’яну хворобу і навіть про цироз печінки або про наявність пухлини. Бліда шкіра не є ознакою аристократизму. Це привід відвідати гематолога — можливо, у вас анемія.
Якщо  ви почнете вживати овочі і білки з мінеральною водою, то ви не лише поліпшите колір обличчя, а й зробите пружною його шкіру.