Глаукома — підступне захворювання, оскільки безболісне, каже голова Асоціації дитячих офтальмологів, член Президії ВГО «Український медичний союз» Сергій Риков.

У Кам’янці-Подільському триває Рік здоров’я. Місцевою владою впроваджено програми, спрямовані на зміцнення здоров’я громади. Основною стратегією є перехід до сімейної медицини. Фактично в кожному мікрорайоні відкрито сімейні амбулаторії, що не тільки зручніше для хворих, котрим не доводиться їздити до лікаря в центральну поліклініку, а й вигідно всім. Бо саме такий формат охорони здоров’я дає змогу більше дбати про профілактику захворювань, частіше зустрічатися з пацієнтами, а не відвідувати їх лише в разі виклику, знати кожну родину та особливості її способу життя. І це, і придбане у 2008 році сучасне обладнання дало можливість досягти зниження смертності немовлят і зменшення кількості хворих на онкопатології. У Кам’янці вже є цифровий рентген-апарат, магнітно-резонансний томограф та апарат «штучна нирка», повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.

* * *

На базі стоматологічного факультету Ужгородського національного університету відкрито першу в Україні клініку дитячої дентальної гігієни. За словами декана факультету Юрія Перести, ця клініка стане навчально-методичним центром для стоматологів області. Крім підготовки фахівців, тут проводитимуть прийом дітей, які потребують допомоги стоматолога. На базі клініки буде реалізовано низку благодійних проектів за участю провідних стоматологічних компаній, у рамках яких допомогу фахівців отримають діти з інтернатів та дитбудинків, інформує наш власкор Іван ГУДЗОВАТИЙ.

* * *

У Миколаївській обласній офтальмологічній лікарні прооперували тримісячне немовля. Дитині зроблено лазеркоагуляцію сітківки ока. Це стало можливо завдяки новому обладнанню, яке лікарня придбала на гроші, зібрані волонтерами Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця», передає наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ.