Дев’ятий день поспіль заблоковано в’їзд на Вінницький міський полігон побутових відходів, що в селі Стадниця Вінницького району (про безстрокову акцію з вимогою закриття полігону, яка почалася 6 липня ц. р., «ГУ» розповідав 8 липня).

Учора вранці співкоординатор акції депутат Стадницької сільради Микола Ілик повідомив кореспондентові «ГУ», що влада має намір силою розігнати протестувальників. Каменем спотикання у переговорах, які відбуваються майже кожного дня, стали терміни припинення експлуатації полігону. «Люди вимагають негайно закрити сміттєзвалище, — каже Микола Ілик. — Представники влади обіцяють зробити це впродовж двох років. Але жителі села вже по горло ситі такими обіцянками. Раніше обіцяли закрити полігон до кінця 2006 року. Тому люди мають намір боротися до останнього».

Голова Вінницької райради Сергій Сітарський каже, що ситуація вийшла з-під контролю організаторів акції. За його словами, майже всі члени координаційного комітету згодні з пропозицією голови облдержадміністрації, де чітко визначено умови поетапного закриття полігону. «Жителі Стадниці домоглися вже чимало, — продовжує пан Сітарський. — По-перше, міська влада відмовилася від пропозиції про виділення земельної ділянки поруч з полігоном під будівництво сміттєсортувальної станції. По-друге, однозначно вирішено шукати нове місце для полігону. На це відведено місяць часу. А на його спорудження і введення в дію — два роки. Крім того, територіальна громада отримає 3,5 мільйона гривень компенсації».

Співрозмовник не виключає можливості силового вирішення проблеми. «Це може бути зроблено за рішенням суду, — припускає голова райради. — Адже нема іншого виходу, місто не повинно тонути у смітті».

Весь цей час сміттєвози з обласного центру вивозять відходи на полігони в навколишні райони. Але скрізь це викликає протест. Так, у Барському районі прокурор скасував рішення виконкому міськради, який дав дозвіл вінниччанам складувати побутові відходи на місцевому полігоні. З Калинівки жителі повернули п’ять сміттєвозів. Акція протесту відбулась і в Немирові. У селі Микулинці Літинського району місцеві мешканці погрожують перекрити дорогу сміттєвозам з Вінниці. А сільський голова з села Некрасове Вінницького району повідомив про те, що в лісопосадці вивантажили сміття п’ять автомобілів. І тепер його вітром заносить у село...

Вінниця.

Про те, чим закінчиться акція протесту на Вінниччині, читайте в одному з наступних номерів.

Фото Олександра ЛАПІНА (Укрінформ).