Сьогодні Київ захлинається у власних побутових та промислових відходах. Скрізь виникають стихійні звалища. Міська влада намагається вирішити цю проблему шляхом спорудження сміттєспалювального заводу на Троєщині. Для цього Київрада виділила земельну ділянку площею 5,5 гектара.

Але мешканці «спального» району почали бити на сполох. Учора під стінами Деснянської райдержадміністрації вони організували пікетування з вимогами припинити будівництво заводу та відмінити рішення про виділення землі. Інакше вони пообіцяли взятися до радикальніших дій - блокування забудови, перекриття дороги.

Міська влада тривалий час не зважала на проблему утилізації міського сміття, — коментує ситуацію «Голосові України» голова молодіжного відділення Національного екологічного центру Олексій Василюк. — Це створює загрозу виникнення масштабної екологічної катастрофи. Адже єдиний полігон

№ 5 для захоронення твердих побутових відходів переповнений. А сміттєспалювальний завод «Енергія» викидає цілий ряд небезпечних для довкілля речовин. Оскільки при спалюванні сміття утворюється велика кількість вуглекислого газу, токсичного попелу та хімічних сполук, що потрапляють в атмосферу. Тому будівництво нового заводу не вирішить проблему утилізації сміття.

Заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що будівництво сміттєспалювального заводу — це злочин проти киян. На них звалиться низка проблем. По-перше, екологічна. Влада запевняє, що завод збудують у відповідності з європейськими стандартами. Проте очисні споруди коштують не менше 50% загальної вартості проекту. Неважко здогадатися, що саме на цьому й економитимуть майбутні інвестори. Крім того, незадовільна ситуація з озелененням Деснянського району. Немає паркових зон, де мешканці могли б подихати свіжим повітрям.

Інша проблема — транспортна. Проектна потужність заводу — 500 тисяч тонн відходів на рік. Але ні Московський міст, ні всі інші автомобільні дороги лівого берега не зможуть пропустити щодня таку кількість сміттєвозів. Рух просто паралізується.