У нашому випадку йдеться про український острів-легенду, якого і на карті не відшукаєш. Він — унікальний і є навіть не пам’ятником, а частиною історії.

Офіційна назва острова — Первомайський, у народі його звуть Майським. Розташований у місці, де Дніпро-Бузький лиман впадає в Чорне море. Найближчий населений пункт — славне місто Очаків.

З’явився острів між Очаковом і Кінбурнською косою майже 150 років тому. Первомайський — острів рукотворний. Версій з приводу способів його будівництва — кілька. Одна з них така: на затоплені баржі з піском вкладали каміння і ґрунт (ця версія дала Первомайському ще одну назву — Чортів острів, оскільки, як і Петербург, він начебто виріс на кістках людей, що його будували,). Друга: що в основі острова — дубові палі, які вгвинчувалися в піщане дно спеціальними корабельними пристосуваннями, а вже потім простір між палями заповнювали камінням, піском і землею. І цей процес тривав протягом 20—25 років. Точніших відомостей історія не зберегла.

Споруджували острів за наказом Олександра ІІ після поразки у Кримській війні, коли Росія втратила право мати свій флот на Чорному морі. Але кордони Північного Причорномор’я потрібно було зміцнювати. Так і виник острів Миколаївської приморської батареї. Свою нову революційну назву він дістав у 1921 році.

Роль форпосту на південному кордоні країни Первомайський виконував у всіх війнах з часу свого заснування. Він мав важливе стратегічне значення, бо став перешкодою на шляху ворога під час спроб увійти з Чорного моря в Дніпровський лиман до Херсона і далі, до Криму. Під час Великої Вітчизняної гарнізон Первомайського тримався ще півроку після загарбання Очакова, чим вельми попсував життя німецько-фашистським окупантам.

Слава острова збереглася за ним і в мирний час. Ще нещодавно він був закритою зоною. Тут розміщувалася база підготовки військ спеціального призначення. Наших «командос» і «Рембо» навчали 21 спеціальності: топограф, водолаз, парашутист, підривник, автомобіліст, кулеметник, снайпер, гідроакустик тощо. Морські котики з Первомайського несли бойове чергування на кораблях п’ятої ескадри в Середземному морі, охороняли військові кораблі, ліквідували наслідки зіткнення суден «Адмірал Нахімов» і «Петр Васев». Спецназівці випробували парашутно-десантну техніку, водолазне спорядження, нову зброю. Про них досі розповідають легенди.

Після проголошення незалежності України «острівна» військова частина була першою серед з’єднань Чорноморського флоту, що у повному складі склала присягу на вірність Україні. Але... не потрібні незалежній Україні професіонали-спецназівці.

Ще в листопаді 2003 року «Голос України» повідомив про те, що унікальну частину збираються перевести на материк. Так і сталося через рік. Тоді ми думали, що острів хочуть продати. І це припущення сьогодні підтверджується.

У «Південній регіональній газеті» читаємо: «Укроборонсервіс» оголосив конкурс з реалізації 28 об’єктів нерухомості на острові Майський. Початкова ціна — 9 684 058,73 грн., із ПДВ (20%) — 1 614 009,79 грн. От так, усього за десять мільйонів можуть продати унікальний острів. Острів-легенду.

Поки що за низькою ціною продають тільки будівлі, про землю в офіційному оголошенні про конкурс — ані слова. Не можна в нас поки що продавати землю «просто так». Але не треба довго гадати, адже зрозуміло: продається не занедбаний, покинутий рік тому будинок. Продається Майський, колишній суворо секретний військовий об’єкт.

Хто ж потенційний покупець? Та хто завгодно. Добре що в рідній Батьківщині мільйонерів вистачає. Чому б не влаштувати на острові власну базу відпочинку, яхт-клуб, дайвінг-центр? Варіантів безліч. Погодьтеся, є в цьому якась пікантність — острів, споруджений на кістках. Уяву і почуття загострює.

... Катерина ІІ, за часів царювання якої виникла ідея будівництва острова, після поразки в російсько-турецькій війні написала Потьомкіну: «Чи таке ще ми брали, чи таке втрачали». Сьогодні вже нічого не беремо. Тільки втрачаємо.

Миколаївська область.