Цар післяпенсійного віку

До 550-літнього дуба, під яким Хмельницький зупинявся перед Берестецькою битвою, підкралася старість

1651 рік. Козацькі війська підтягнулися до поля майбутньої Берестецької битви. Ще година ходу і завидніється на обрії Пляшева. Гетьман робить короткий привал для військової наради.

Затінок Богдан Хмельницький знайшов під розлогим дубом, неподалік від дороги. Зібралися Богун, Пушкар, Золотаренко, Джалалій та інші полковники. Про що вони бесідували? Може, про завтрашнє благословення гетьмана коринським митрополитом Іоасафом і відправу молебня в Острівській церкві на здобуття перемоги? А може, слухали звістку розвідки про те, що армія польського короля Яна Казимира зайняла позиції на південний схід від Берестечка. Хтозна...

Але факт, що нарада проходила саме під цим дубом. Принаймні, про це свідчать численні перекази, відгомін яких докотився до наших днів. До наших днів дожив і «свідок», найменований народом Цар-дубом. 550-літній велетень росте якраз у тому місці, на яке вказують перекази, у лісі, за кілька кілометрів від села Хрінники Демидівського району. Гігант помітно різниться від довколишніх дерев. Як кажуть працівники Дублянського лісництва, під опікою котрих перебуває природна та історична пам’ятка, довкола росте декілька «синів» Цар-дуба, що пустили коріння від його жолудів. Вік двох із цих «синів» —не менше 200 років. Майже ровесниця — височезна сосна, росте неподалік від сімейства Цар-дуба.

У найповажнішого дуба почалася звична хвороба старості: тріскається кора, пропускаючи всередину трухлявість. Втім, у велетня ще вистачить сил на ціле століття. Тільки б не завадили природні катаклізми. Двадцять років тому над Хрінниками пронісся ураган, який похилив багато дерев у один бік. Тільки Цар-дуб вітрові не піддався. І досі стоїть гордо, струнко, як і личить свідку козацької відваги.

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

Десну перейшли лицедії

У місті на Десні розпочався десятиденний XVІ міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі» за участю театрів Москви, Брянська, Гомеля, Києва, Чернівців, Чернігова, Луцька, Ніжина. Першими вийшли на сцену лицедії московської «Співдружності акторів театру і кіно» й порадували чернігівців виставою «Сни ідіотки». Закриє фестиваль чернігівська прем’єра п’єси Ніни Садур «Панночка» (за гоголівським «Вієм»).

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

Дзвони душі

У Волочиську зібрались церковні хори з усієї області на свято духовної музики та пісні. Церковні пісноспіви у виконанні дорослих та дитячих колективів звучали у храмах міста. Одночасно влаштовано виставку культового мистецтва та стародруків. Вочевидь, свято переросло обласні рамки, тому на наступний фестиваль запросять гостей із усіх сусідніх областей.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.