Денне засідання 15 грудня
Розпочалося засідання з традиційного оголошення депутатських запитів та заяв. Віктор Пинзеник («Наша Україна»), характеризуючи повторно поданий до Верховної Ради проект держбюджету на 2005 рік, зазначив, що він мало чим відрізняється від попереднього, оскільки уряд не додав жодної копійки до зарплат лікарів та вчителів. А стосовно пенсіонерів, то ситуація взагалі катастрофічна, оскільки дефіцит Пенсійного фонду становить близько семи мільярдів гривень, тобто доплати до пенсій фінансово не забезпечені. 
Водночас «Наша Україна» вважає, що потрібно знайти кошти для збільшення пенсій, до того ж це збільшення має визначатися не постановою Кабенету Міністрів, а законом.Одним із шляхів збільшення надходжень до Пенсійного фонду, на думку В. Пинзеника, має стати збільшення заробітних плат, з яких і йдуть пенсійні нарахування.
Левко Лук’яненко (БЮТ) запитав, чому Леонід Кучма нехтує волю Верховної Ради і не відправляє у відставку Кабінет Міністрів. Богдан Губський («Єдина Україна») засудив заклики до сепаратизму та федералізації країни і закликав притягнути до відповідальності конкретних винних у цьому осіб. Далі взяв слово Валерій Мішура (КПУ), котрий від імені ще чотирьох фракцій — «Регіони України», «Трудова Україна», СДПУ(о) та Демініціатив виступили із засудженням «втручання США у внутрішню справу України». Він, посилаючись на конгресмена Рона Пола (США), зазначив, що є система довгострокового фінансування з боку Сполучених Штатів недержавних організацій в Україні. «Аналіз діяльності НДО свідчить, що фінансові зусилля зосереджені на тих із них, що формують громадську думку та надають підтримку так званим незалежним ЗМІ», — сказав В. Мішура. Зокрема, він виділив такі напрями фінансування: підтримка опозиційних партій і блоків, програми роботи з органами місцевого самоврядування, програми з розвитку недержавних українських засобів масової інформації, створення нових та посилення наявних недержавних організацій, які ставлять за мету ліквідувати наявний режим ненасильницькими методами. На це, за словами доповідача, Сполучені Штати витрачають десятки мільйонів доларів. Саме тому В. Мішура запропонував, щоб Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про діяльність недержавних організацій, які фінансуються з-за кордону, та закликав Голову Верховної Ради звернутися до Конгресу США з проханням надати документи, на які посилався Рон Пол, заявляючи про фінансування з боку США української опозиції.
Після цього народні депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. Зокрема, 324-ма голосами було ухвалено закон про благоустрій населених пунктів, котрий, за словами голови Комітету ВР з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку Валерія Пустовойтенка, є продовженням програм розвитку житлово-комунального господарства та розвитку малих міст України.
Верховна Рада ратифікувала угоду між урядом України і урядом Словацької Республіки про міжнародне сполучення та протокол про внесення доповнень до цієї угоди. Ухвалила також закон про приєднання України до Конвенції про договір з міжнародного автомобільного перевезення пасажирів і багажу. Далі депутати внесли зміни до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності (стосовно передачі об’єктів соціальної інфраструктури)» та розглянули проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у нафтогазовій сфері.
Відбулися чергові зміни у складі депутатських фракцій: з фракції НДП—ПППУ вийшли народні депутати Олег Зарубінський, Володимир Кафарський, Віталій Олуйко та Сергій Шевчук.
Голова Верховної Ради поздоровив з днем народження народного депутата Георгія Пономаренка.