Засідання 24 вересня
Кожному члену фракції КПУ по автомобілю «Жигулі» за свій кошт пообіцяв депутат-банкір Леонід Черновецький у разі підтримки ними його законопроекту про скасування в Україні пільг та привілеїв для посадових осіб усіх гілок влади. До того ж пізніше він навіть розщедрився додатково віддати комуністам в управління свій «Правекс-банк» зі щоденним 350-мільйонним обігом.
Голова підкомітету Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Черняк уточнив, що документ пропонує акціонувати та приватизувати відомчі медичні заклади, підприємства, заклади відпочинку та лікування, що перебувають у розпорядженні органів державної влади. Окрім того, скасувати всі акти, якими посадовим особам цих органів встановлено будь-які особисті пільги і привілеї, та доручити Кабінету Міністрів України підготувати програму використання коштів, отриманих у результаті акціонування та приватизації цих закладів із спрямуванням їх на відшкодування втрат знецінених грошових заощаджень громадян України.
Співдоповідач зауважив, що члени комітету висловилися за істотне доопрацювання законопроекту для його узгодження з чинними нормативно-правовими актами. Однак більшість голосів у комітеті набрала пропозиція відхилити проект закону.
Майже всі, хто взяв участь в обговоренні за скороченою процедурою, висунули чимало претензій до законопроекту, водночас висловили готовність голосувати за його прийняття у першому читанні.
Одначе за прийняття документа в першому читанні проголосувало лише 189 народних депутатів (нуль голосів дали «Регіони України», СДПУ(о), «Трудова Україна», «Демініціативи»). Законопроект відхилено.
Далі представник «Регіонів України» О. Колоніарі, звертаючись до народу України, емоційно повідомив з парламентської трибуни про інцидент із Віктором Януковичем в Івано-Франківську, звинуватив у «вихованні націоналістичних відморозків» його головного опонента у президентських перегонах і завершив однозначним попередженням: «Мало вам це не здасться!». У відповідь «нашоукраїнці» Микола Томенко, а потім і Юрій Кармазін висловили співчуття Віктору Януковичу, а його однодумців у парламенті закликали до виважених оцінок інциденту і нагадали про «передбачення» глави держави, що нинішні вибори будуть найбруднішими.
Парламентарії розглянули також проект постанови ВР про програму навчання студентів з Республіки Куба в Україні, висловилися у режимі «Різне». Нинішнього тижня народні депутати працюють у виборчих округах, а наступне пленарне засідання — 5 жовтня.