Майор у відставці Іван Заїка ледь стримував сльози під час душевного прийому в міськраді Севастополя, куди його запросили на святкування Дня міста-героя. А головне, щоб вручити бойовому офіцеру відзнаку Почесного громадянина Севастополя.
У серпні 1941-го бравому лейтенанту, новоспеченому випускнику Севастопольського військово-морського артилерійського училища Івану Заїці було лише двадцять три роки, коли довірили командувати 54-ю береговою батареєю Чорноморського флоту, що перша завдала удару по танках 11-ї німецької армії генерала Манштейна.
Коли Севастополь пав під жорстоким натиском ворога, Іван Заїка, очоливши партизанський загін № 2 другої бригади Східного з’єднання кримських партизанів, визволяв Старий Крим. Після поранення його призначили командиром Севастопольської гвардійської стаціонарної батареї. А в 1947-му демобілізований фронтовик, кавалер двох орденів Червоного Прапора, повернувся до рідного Кременчука. Довгий час працював на заводі шляхових машин. Після виходу на пенсію продовжував трудитися ще аж 20 років.
Одного дня з Іваном Заїкою звання Почесного громадянина Севастополя було присвоєно і генерал-майору авіації у відставці Герою Радянського Союзу, заслуженому льотчику СРСР Віктору Колядіну. В роки війни він, будучи старшим лейтенантом, командував авіаескадрильєю, що громила ворога над містом моряків.
Віктор Колядін — людина-легенда, особисто збив 16 літаків противника. Після Великої Вітчизняної довелося повоювати і в Кореї, де він ліквідував чотири винищувачі та два американських літаки Б-29. Віктор Іванович — кавалер двох орденів Леніна, шести (!) орденів Червоного Прапора, двох орденів Вітчизняної війни I ступеня, орденів КНР і КНДР.
До Севастополя Віктор Колядін приїхав 1976 року вже цивільною людиною. На початку 80-х працював у райвиконкомі Гагарінського району Севастополя. Добре відомий у місті як ветеран — громадський діяч, який займав активну позицію у формуванні високих моральних якостей і почуття патріотизму у молоді. Нині він очолює комітет Союзу міст-героїв СНД.
Вітаючи ветеранів, голова міськради Валентин Борисов наголосив, що в історії Севастополя вперше звання Почесного громадянина міста присвоєно одночасно двом. Неможливо було відмовити клопотанням Севастопольського комітету ветеранів війни і збройних сил і Гагарінської райради, підтриманим численними листами-проханнями городян. Тепер імена Івана Заїки і Віктора Колядіна викарбувані на гранітній стіні на площі Нахімова і навічно увійшли до історичного літопису міста.
Варто нагадати, що в списку Почесних громадян Севастополя — імена Юрія Гагаріна, Івана Папаніна, Германа Титова, Леоніда Кучми... А відкрив цей список учасник першої оборони Севастополя письменник Лев Толстой.