А тепер про спорт. По-моєму, вже час. А може, треба було раніше? Утім, не про це мова.
Отже, найпопулярніший вид спорту в народі — «літробол», і, як у будь-якому спорті, тут є старт і фініш. Але замість стартового пістолета — звук пляшки, що відкривається, а фінішна стрічка, як правило, — під столом, чемпіонський лавровий вінок замінюється салатом на бровах.
Другий народний вид спорту, і найчастіше — продовження першого, був, є і буде «гандбол». І не завжди з використанням однойменних медичних гумових виробів, унаслідок чого періодично поповнюється, якщо можна так сказати, лава запасних.
Є, звичайно, й інші спортивні ігри: кар’єрні сходи, передвиборний марафон і президентські, даруйте, перегони... Але там немає конкретних правил, цінність і значущість призу — на любителя, а тому ці ігрища не набули великого поширення в народі. Хоча, треба зазначити, уже є визнання їхнього існування, а це вже чимало. Ймовірно, потім, коли маси усвідомлять, що через ці ігри лежить пряма дорога до професійної ліги «літроболу» і, даруйте, «гандболу», вони, ці ігрові змагання, стануть демократичніші, тобто народні.
А поки що на третій сходинці спортивного народного рейтингу розташувався футбол, що має своє відображення й у практиці спілкування: після «літроболу» і, хай пробачиться мені ще раз, «гандболу» він є темою номер три для розмови. Майже вся країна віддається «головоногому» мистецтву всією душею, кілька сотень людей — своїм гаманцем, а два десятки гравців — і тілом. Але, імовірно, останні зображують прихильність цій грі так майстерно, що їм довірено захист повноцвіття головного державного атрибута. Це я про прапор, даруйте. А причиною такої невимовної любові до цієї гри, ймовірно, є її подібність до нашої, що виходить з неповторного менталітету, реальності: те, що не можемо здолати головою, намагаємося зробити ногами, а ногам на їх поприщі допомагаємо головою.
Четвертий рядок у таблиці цього дослідження займають перетягання ковдр у всіх їхніх душогрійних іпостасях: бюджетна, податкова, пільгова, кредитна та інші, й не тільки майнові.
На п’ятому місці міцно облаштувалися різних видів метання: котлет у власну тарілку; каменів у чужий город; зі сторони в сторону, і в тому числі вліво і вправо; бруду в обличчя опоненту; і, природно, бісеру перед одним зі знаків східного гороскопа.
Далі, трохи відставши від лідерів, тісною групою ідуть: стрибки на місці, що символізують рух уперед; спортивна ходьба (чи, якщо вам завгодно, ходіння) по інстанціях і муках; біг підтюпцем від будь-якої відповідальності; швидкісний спуск економіки на гірських лижах з вершин ділової активності по трасі інфляції. Тут важко чітко визначити зайняті місця, тому що чехарда, яка не припиняється, постійно вносить корективи в розташування цих спортивних дисциплін на щаблях пропонованого рейтингу. Імовірно, слід отут зазначити, що найкращі шанси має вищезгаданий біг підтюпцем від усіх видів відповідальності, причому не тільки на першість серед здобувачів місця на дев’ятому—шостому щаблях, а, як відзначають спостерігачі, і в рейтингу в цілому.
Замикає першу десятку естафета: поколінь, повноважень, прем’єр-міністрів і інших явищ на «п», відомих читачу і без моїх уточнень і коментарів.
На закінчення залишається зазначити, що таке розташування не є єдино правильним і остаточним, і, можливо, зміни уже відбулися до того моменту, коли автор ставив цю крапку.
Одеса.