Майже вісім тисяч українців, що страждають на ішемічну хворобу серця, отримають безплатне лікування. Це стало можливо завдяки благодійному фондові «Три тисячі». Як повідомив на прес-конференції його голова народний депутат Сергій Кіроянц, нещодавно у рамках програми «Допомога на благо сердець» до України доставлено лікувальний препарат «Мевакор» виробництва США.
Вартість цієї гуманітарної допомоги — 4 млн. 171 тис. доларів. Такі щедрі пожертви ліків не мають аналогів за останні роки. Для порівняння: за даними Державної митної служби, торік до нашої країни надійшло гуманітарних вантажів із фармацевтичною продукцією на суму 2 млн. 813 тис. доларів.
За словами Катерини Амосової, доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри госпітальної терапії № 1 Національного медичного університету ім. Богомольця, препарат не може потрапити до районних та сільських лікарень, оскільки вони не мають лабораторного устаткування для постійного відстеження холестерину в крові, велика кількість якого й спричиняє інфаркт та інсульт. До того ж рівень кваліфікації лікаря-кардіолога, що проводитиме лікування, має бути достатньо високим.