Часто причиною зневіри і невпевненості дитини у власних силах є амбітність батьків. Дві третини тат і мам прагнуть через нащадків реалізувати мрії свого дитинства. Саме тому хлопчики й дівчатка опиняються водночас у кількох гуртках чи секціях.

Батьки таку організацію «дозвілля» аргументують так: «Хвилини, втрачені в дитинстві, — змарновані в дорослому житті роки й десятиріччя...» Подеколи така гонитва за часом обертається життєвою трагедією і для дітей, і для дорослих. Перші заздрять своїм одноліткам, яким не треба після школи бігти на додаткові заняття, а батьки з жахом спостерігають за перетворенням їхнього вундеркінда на сіру посередність.

Як розвинути таланти маленького генія, не позбавивши його дитинства, розповідає психолог Ганна ДОВБАХ:

— Найактивніше дитина виявляє свої таланти до семи років. Це саме той час, коли за нею треба уважно спостерігати і не перевантажувати! Якщо ви читаєте малюкові казку, а він раптом піднімається і біжить до інших справ, ви вже припустилися помилки! Ваше завдання — припинити читання за хвилину до того, як це набридне малюкові! Наступного разу дитина може відмовитися слухати продовження, бо в її свідомості казка, втома, сум стали тотожними поняттями!

У жодному разі не слід обмежуватися лише малюванням, співами чи танцями — це те саме, що годувати дитину тільки морквою, бо вона корисна. Від такого раціону пожовтієш! Краще дозвольте своєму «генію» самому вибрати, що йому цікавіше: хочеш малювати — малюй, плавати — будь ласка, ліпити — на здоров’я.

— А якщо дитина нічого не хоче?

— Тоді варто на деякий час залишити її у спокої: вона сама собі знайде заняття. Розумні батьки навіть захоплення мультиками можуть спрямувати в потрібне русло — запропонувати намалювати улюблених героїв, придумати власний комікс про них, інсценізувати мультфільм, скласти віршик чи пісеньку.

Є батьки, яких не цікавлять уподобання дітей. Зазвичай то прагматики, котрі дивляться на світ крізь призму майбутнього — яка користь буде з цього захоплення. Хибність такого погляду очевидна: не всі учні музичної школи зростають композиторами, але для багатьох музика стає справжньою розрадою в житті.

Неталановитих дітей не буває, є лише неталановиті батьки, котрі не хочуть подивитися на світ очима дитини. Спробуйте, можливо, ваш син — природжений архітектор чи дизайнер, а ви забираєте в нього олівець і тягнете на стадіон. Бо колись понад усе хотілося бути футболістом, а ваш батько свого часу наполіг на відвідуванні образотворчої студії. Історія повторюється, але можна не повторювати помилок....