Вечірнє засідання
28 листопада
Після обрання суддів парламент схвалив у цілому два доповнення до Закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу». Одна із змін передбачає можливість отримання відстрочки від призову на строкову військову службу на весь час здобуття вищої освіти «магістр» у вищих навчальних закладах ІІІ і ІV рівня акредитації з денною формою навчання, друга — розширює коло осіб, які можуть проходити військову службу за контрактом як прапорщики та мічмани.
Розглянувши повторно із пропозиціями Президента, Верховна Рада ухвалила в новій редакції із урахуванням зауважень глави держави закони «Про Кабінет Міністрів України», «Про товариство Червоного Хреста України, зміни до законів «Про виконавче провадження», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо безплатного протезування зубів для пенсіонерів, колишніх працівників органів внутрішніх справ) та Закон «Про списання та реструктуризацію заборгованості за квартирну плату, комунальні послуги, спожиті природний газ та електроенергію». Цей законопроект передбачає можливість реструктуризувати заборгованість із комунальних платежів, яка склалася на дату набрання чинності закону, на термін до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації. Громадяни, які уклали договір про реструктуризацію, зможуть отримувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Статтю, яка передбачала списання заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги, за пропозицією Президента виключено із закону, тому що, на думку глави держави, це порушує принцип соціальної справедливості щодо значної частини населення, яка чесно сплачувала всі комунальні платежі. Законом дозволяється нараховувати пеню за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги, але не більш як 100% суми заборгованості, за умови відсутності заборгованості з виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо.
Парламент подолав вето Президента на Закон «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів (357 «за»), яким встановлюються ставки такого мита в розмірі 30 євро за 1 тонну. На сьогодні експорт відходів та брухту чорних металів здійснюється без мита.
Виконавши ще одне зобов’язання перед Радою Європи, Верховна Рада ратифікувала протокол № 13 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, яка скасовує смертну кару за будь-яких умов, — і в мирний, і у воєнний час. Ратифіковано також Угоду про створення зони вільної торгівлі між державами—учасницями ГУУАМ, Угоду про позику між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку для реалізації проекту водопостачання та каналізації Львова і низку інших міжнародних угод.
Схвалено також постанови ВР про відновлення колишніх найменувань селу Іванівка Коломийського району Івано-Франківської області (Іванівки) та селу Федорівка Гусятинського району Тернопільської області (Тудорів). У першому читанні прийнято проекти змін до законів про відповідальність за порушення законодавства про друковані ЗМІ, про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати (з ураховуванням інфляції), про фіксований сільськогосподарський податок. Парламенту не вдалося схвалити жодного рішення щодо двох законів, які повернулися до парламенту після президентського вето: закону про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради та про пенсійне забезпечення. Останній законопроект передбачав збільшити максимальний розмір пенсій до п’яти—шести мінімальних пенсій за віком — тобто до 189,2 грн. (для всіх категорій населення) і до 236 гривень (за списком №1).