Ранкове засідання

26 листопада
За останні два роки в Україні скоєно більш як 560 злочинів терористичної спрямованості з використанням саморобних вибухових пристроїв. Унаслідок чого загинуло 90 осіб, у тому числі 15 представників владних структур. Отже, зважаючи на те, що кількість злочинів з ознаками тероризму в Україні залишається досить високою, наразі стало актуальним прийняття законопроекту «Про боротьбу з тероризмом».
Представляючи відповідний законопроект, заступник Голови Служби безпеки України Володимир Пристайко зазначив, що документ дасть змогу ефективніше здійснювати заходи з протидії тероризму. Значну увагу, за його словами, приділено механізмові проведення антитерористичних операцій.
Проте співдоповідач, голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, підтримуючи документ, усе-таки наголосив на деяких недоліках. Зокрема, він не погодився із самим визначенням тероризму як політично вмотивованого діяння. У Георгія Крючкова також виникли сумніви стосовно можливості допускання на територію України військових інших держав для боротьби з тероризмом. Він також погодився з висновками Головного науково-експертного управління про недостатню фінансову і соціальну захищеність цивільних осіб, які постраждали внаслідок терористичного акту.
А народний депутат Юрій Кармазін («Наша Україна») стверджував, що закон потребує переробки «на стадії ідеології». В тому, що цей закон потрібен, з огляду на останні події в Москві, переконував і Роман Зварич. Він погодився підтримати законопроект, якщо збільшаться асигнування із Держаного бюджету на боротьбу з тероризмом.
Після цього депутати розглянули проект закону про внесення змін і доповнень до Конституції України, який представив член Комітету ВР з питань правової політики Олександр Мороз. За його словами, в документі передбачено механізм, який не давав би змоги нехтувати Основним Законом і узурпувати владу. В ньому також передбачено взаємозв’язок і взаємовідповідальність всіх гілок влади.
На початку ранкового засідання парламентарії оголосили депутатські запити, заяви та повідомлення.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про вихід народного депутата Петра Димінського із фракції «Наша Україна».
Народний депутат Георгій Крючков у парламентських кулуарах поділився із журналістами, що він відкликав свою заяву про складання депутатських повноважень. За його словами, він дійшов такого висновку після того, як «усе зважив», і через прохання багатьох народних депутатів. А причини складання його повноважень, зазначив Георгій Крючков, «були суто людські і не мали нічого спільного з політикою».