Ранкове і денне засідання 22 листопада
На початку пленарного засідання народні депутати ратифікували угоду між урядами України та Швеції про надання гранту в розмірі 48 млн. шведських крон на реконструкцію «Львівводоканалу», угоду між урядами України та Російської Федерації про надання державного кредиту для фінансування добудови українських АЕС, угоду про приєднання України до Міжнародної конвенції про морські застави та іпотеки, угоду між урядами України та Росії про переміщення товарів у рамках співробітництва в освоєнні космосу. Верховна Рада також схвалила постанову про зарахування курортного міста Моршин у Львівській області до категорії міст обласного значення.
Затим депутати перейшли до розгляду питань за порядком денним. Проект змін до закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», внесений народним депутатом Михайлом Волинцем, приводить чинний закон у відповідність до Конституції України. Адже рішенням Конституційного Суду від 18 жовтня 2000 року низку норм цього закону було визнано неконституційними. Обговорений депутатами законопроект передбачає, що профспілки, їх організації та об’єднання не реєструються. Узаконення діяльності профспілки відбуватиметься шляхом подання установчих документів до державного органу статистики за місцем розміщення свого виборного керівного органу.
Наступний проект закону — зміни до закону «Про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні», який парламент розглянув у першому читанні, безумовно, вже давно очікують всі українські спортсмени і тренери. Як доповів автор законопроекту — голова Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Василь Хара —законопроект передбачає, що спеціальні рахунки «Україна Олімпійська» і «Україна Параолімпійська» будуть безстроковими.
Передбачається звільнення від оподаткування стипендій Президента України та Міжнародного олімпійського комітету, вартість рухомого і нерухомого майна і подарунків, переданих у власність призерам Олімпійських та Параолімпійських ігор. Документ також встановлює пільгове оподаткування для товарів, які закуповуються за рахунок коштів із спеціальних рахунків для підготовки та участі збірних команд України в спортивних змаганнях тощо. Згідно із законопроектом до сукупного оподаткованого доходу не включаються призові винагороди спортсменів і тренерів збірних команд України, одержаних за перемогу на чемпіонатах вищих досягнень. Парламентський комітет із питань молодіжної політики, як стало зрозуміло з виступу його голови Катерини Самойлик, «двома руками» за цей законопроект.
Розглянута в першому читанні нова редакція закону «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», розроблена народним депутатом К. Самойлик, пропонує, щоб проводилося не загальне фінансування молодіжних центрів праці, а лише фінансування послуг, які надаються ними безробітній молоді. Таке фінансування проводитиметься Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, відповідно до укладених угод із цими молодіжними центрами.