Учора Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за поданням 47 народних депутатів щодо відповідності Основному Закону плати за користування підручниками в загальноосвітніх школах, встановленої постановами Кабміну.
Народні депутати вважають, що закріплені в Конституції положення статті 53 щодо доступності та безоплатності середньої освіти передбачають і безплатність користування учнями шкільними підручниками. При цьому автори подання акцентують увагу на тому, що «хоча зміст конституційного права на освіту сьогодні законодавством України точно не визначено, однак забезпечення підручниками учнів, які здобувають повну загальну освіту в державних і комунальних закладах, поза всяким сумнівом, є його невід’ємною складовою частиною». Водночас урядовці самостійно визначили коло осіб, що мають право на безплатне користування підручниками, віднісши до них дітей-сиріт та дітей із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».
Чи перевищив Кабінет Міністрів України надані йому Конституцією повноваження, оскільки «не має права за своїми актами самостійно визначати (встановлювати, змінювати, скасовувати) гарантії прав і свобод людини і громадянина», вирішать найближчим часом.