З лютого минулого року в Сумах взимку не було тепла, а влітку — гарячої води. Так «голубить» місто ТОВ «СумиТЕКо» на чолі з Володимиром Винокуром.
Піднявши тарифи майже вдвічі, за неповні півроку на «благодатній» ниві комунальники отримали кількамільйонний бариш.
Коли цей факт став надбанням громадськості, роботою «благодійників» серйозно зацікавилися фіскальні і правоохоронні органи. Факти підтвердилися. Однак таке «новаторство» чомусь зійшло «винахідникам» з рук. Відчувши безкарність, вони, не мудруючи, вдаються до наступного «експерименту»: відразу після торішнього Дня Перемоги, буцімто через брак коштів на ремонт обладнання орендованої ТЕЦ, на тривалий час лишають Суми без гарячої води. Однак і цю гірку «пігулку» міська влада проковтнула майже не скривившись: несміливі спроби закликати до порядку були марні. Втретє, якраз на початку минулорічного опалювального сезону, обласний центр залишили без тепла і гарячої води. Аргумент тривіальний: п’ятимільйонна заборгованість. І хоча керівництво держінспекції з контролю за цінами в Сумській області по гарячих слідах передало до місцевої прокуратури акт, де чорним по білому значилося, що внаслідок грубого порушення чинного законодавства «Суми-ТЕКо» отримало 2,5 мільйона гривень додаткової виручки, а населення при цьому було обраховано. Що, як ви, певно, здогадалися, знову зійшло «кмітливцям» з рук.
Гадаєте, на цьому вони заспокоїлися? Якщо торік «Суми-ТЕКо» завдавало місту, так би мовити, лише превентивних ударів, то нинішнього — пішло в рішучий наступ: жителів укотре позбавили необхідних зручностей. І на невизначений час. Сумчани б’ють на сполох, обурюються, вимагають притягти винних до відповідальності, але їх практично ніхто не чує.
А пан Винокур гне своє: «Погасите десятимільйонний борг — дам гарячу воду!»
— Заборгувало населення справді чимало, — заперечує йому заступник міського голови Микола Рябенко. — Але чому? Чимало квартиронаймачів бойкотує сплату через неякісність «теплових» послуг та невчасні перерахунки за них недоброзичливців, які постійно чинять спроби в’їхати в рай за чужий рахунок. Зрештою, якщо все летить шкереберть у теківському «князівстві», чому Винокур і Ко з такою впертістю чіпляються за нього руками, ногами й зубами?
Пан Винокур скаржиться на перепони з боку міськвиконкому, через що «Суми-ТЕКо» не можуть розпочати ремонтні роботи з підготовки ТЕЦ до зими.
— Але сумчан не обдуриш, — продовжує М. Рябенко. —Хочете знати, чому цей добродій звинувачує міську владу? Тому, що голова Олександр Андронов відмовився підписувати документ на вищезгаданий ремонт. Не тому, що хотів потішити свої начальницькі амбіції. ТЕКівці хочуть, крім амортизаційних відрахувань і ремонтного фонду, закладених у тарифах на послуги, використати на ремонт і певну частину прибутків (Отже, прибутки все-таки є. — Авт.)
На перший погляд усі дії — в рамках правил. Однак саме цей пункт і став каменем спотикання. Міська влада хоч сьогодні готова йти на компроміс (зима ж бо не за горами), але за умови отримання правдивої відповіді на запитання: яке обладнання ремонтуватиметься за рахунок прибуткової частини? А ось Винокур не тільки відмовляє орендодавцю в його законній вимозі, а й зустрічає її в штики.
— Спроба орендарів без узгодження з нами вкласти в ремонт невідомо чого і невідомо скільки може вилізти місту боком, — пояснює М. Рябенко. — Сьогодні вони залучають власний капітал, а завтра, якщо не компенсуємо їм цих витрат, притиснуть до стінки, примовляючи: «Було ваше — стало наше». І ТЕЦ з комунальної перейде у приватну власність, а нам дістанеться облизень. Оце і називається здійснити приховану приватизацію. За такого розкладу «Суми-ТЕКо» поставить обласний центр на коліна.
То хто в Сумах господар — виконком міської ради чи директор «Суми-ТЕКо» Володимир Винокур?
Поки з’ясовуються стосунки між владою і монополістом, сумчани-оптимісти, щодня спалюючи десятки тисяч кубометрів газу, купаються в ночвах, а песимісти масово записуються в секції любителів зимового плавання. А що коли Винокур і справді покаже владі, де раки зимують?
Суми.