Національний фонд імені Олександра Довженка та Національна спілка кінематографістів за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» випустили каталог «Ігрове кіно України 90-х років» (авторська група на чолі з кінознавцем Сергієм Тримбачем).
Раніше вже було створено двомовний каталог підсумків кіно 1996-98 років, але цьогорічна робота видана на CD-диску. Тираж — 1000 примірників. Їх буде розповсюджено по редакціях ЗМІ, посольствах, вузах, школах та серед кінокритиків. У каталозі 259 позицій: інформація про фільми, кінематографістів, кіностудії, архіви, музеї, кінофестивалі, кіновидання. Також є досить багато рухомих фрагментів та стоп-кадрів із фільмів. Робота тривала з 2000 року. Каталог є першим подібним виданням у практиці вітчизняної екранної культури. Основні труднощі виникали внаслідок понищеності значної частини інформації, проблем з її отриманням та обробкою, адже Національний центр ім. Олександра Довженка засновано лише в серпні 1996 року. А доти в Україні не існувало архіву ігрових фільмів —усе зберігалося у Держфільмофонді СРСР (тепер Росії). Із січня 2000 Центр об’єднано з Київською кінокопіювальною фабрикою, внаслідок чого утворено єдиний архівно-виробничий комплекс. Нині колекцію Національного центру становлять 23825 одиниць зберігання. Основне завдання центру — збір і збереження фільмових матеріалів та фільмокопій, що належать до національної кіноспадщини, обробка, систематизація та поширення інформації. Також планується створити спеціальний сайт в Інтернеті. Готується до випуску каталог «Українське ігрове кіно німого періоду».
А тим часом Міністерством культури і мистецтв та згаданим Центром імені Довженка випущено каталог до 60-річчя від дня народження геніального актора, режисера, сценариста Івана Миколайчука, з чиїм іменем пов’язаний розквіт українського поетичного кіно. У каталозі подано життєпис, фільми за участю Миколайчука, сценарії, спогади Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Івана Гаврилюка, Костянтина Степанкова та інших. Каталог щедро ілюстрований.